function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}} function clickNS(e) {if (document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) { if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}} if (document.layers) {document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;} else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;} document.oncontextmenu=new Function("return false") // --> [JuanDanza] Kataku-Akalku-Pandanganku-AkademiFantasia
Jan 10, 2009
Central Elimination OIAM3
Akem ketika di OIAM3...


Hidayah from KL


Posted at 01:21 pm by juandanza
Comments (2)  

Sep 22, 2008
AMPUNI AKU
       


Ampuni aku
Yang selalu mementingkan egoku
Maafkanlah aku
Tak pernah hargai ketulusanmu

Ampuni aku
Yang selalu mementingkan egoku
Maafkanlah aku
Tak pernah sadari berharganya kamu
Bila kau pergi
Ku tak berarati
Hubungan ini
Jangan Terhenti

Ampuni aku
Ampuni aku
Ampuni aku
Ampuni aku
Ampuni aku

Bila kau pergi
Aku sendiri
Bila kau pergi
Aku tak berarti
Sebagai kekasih


Posted at 05:47 am by juandanza
Make a comment  

Sep 2, 2008
JAWAPAN UNTUK SANG PENDENGKI
ASSALAMUALAIKUM...

Buat pertama kali sejak sekian lama, aku kembali menulis dalam blog bersawang nih. Ini pun sebab aku betul-betul hangin dengan satu pihak yang sesuka hati nak menjatuhkan aku. Sebab apa? Sebab apabila dia jatuh, dia nak semua orang jatuh sekali. Well, aku sebenarnya tak perlu nak layan manusia bersifat con-man ni sebab sejarahnya ramai yang tahu. Selama ni aku diam, tapi bila aku rasa benda ni melampau jadi aku rasa perlulah aku menerangkan perkara sebenar.

Aku memetik teks dari blog former editor aku, Anwar Razali di sini bertarikh 10 Januari 2008. Dia ada memetik pasal aku yang aku rasakan ikhlas dari lubuk hatinya. Namun, ada satu pihak lain meninggalkan komen yang aku rasa sangat melampau. Jadi, aku siarkan di sini komennya.

******

1 comments:

Anonymous said...

Juan Danza dah tak ada kat JomStar.Com

Dia di buang kerja kerana dia telah melakukan iabarat kata pepatah... "Lembu punya susu, sapi dapat nama".

Juan danza is nothing!. Indah khabar dari rupa. Cuma gila glamer jer lebih. Kerja, hampeh.

Untuk pengetahuan anda, Juan Danza telah DIBERHENTIKAN 24 JAM dari pengurusan JomStar.Com kerana banyak curi tulang. Pergi assignment function, tapi story tak ada. Bayangkanlah betapa tak malunya Juan Danza, pergi function... pelahap habis-habisan masa jamuan di majlis org... tapi story tak deliver dalam JomStar.Com. Itu bukannya tak malu lagi, tapi muka dia dah ditampal kulit BAB*.

Dulu dgn berita pub pun camtu juga... tu sebab tak diambil sebagai staff.. tapi hanya kontrak.. dan kontrak tak disambung sbb pengurusan berita pub pening Juan Danza asyik suruh masukkan muka dia kat maj iRemaja sebab dia kata.. dia pun nak glamer macam artis juga.

Skrg ni dgr khabar yang terbaru, dengan Majalah Aksi pun dia dah buat hal.. asyik curi tulang jer.. dan boss kat maj AKSI cerita pada kawan aku..."patutla Juan Danza ni kena buang dari JomStar.Com, sbb ckp meletop-letop tapi kerja.. HAMPESSS...

Don't Judge A Book By It's Cover"

Kalo tak caya dia kena buang, tunggu ada lawyer dari sebuah syk besar nak ambil tindakan mahkamah terhadap Juan Danza kerana telah menyalah gunakan nama pihak2 tertentu untuk memperdaya artis. Berita ni disampaikan sendiri oleh kawan baik dia. Dan mereka juga akan membongkarkan semua kesalahan Juan Danza yang selama ini tak semua orang tahu. TUNGGU LER...

******

Best tak ayat dia?

Untuk pengetahuan korang semua, aku sangat mengetahui siapa dalang di sebalik komen ini berdasarkan tarikh dan cara penulisannya. Aku tau sebab dia ni memang cukup dengki dengan aku sebab laman web yang dibangunkannya mulai jatuh (walaupun ada funder baru yang amik alih - kepada funder tu, aku ucapkan GOOD LUCK!). Selepas hasil kerja aku dinafikan dengan mudah di situ, dan ada syarikat penyiaran mula banned mereka kerana sikap kakitangannya yang berangan dan berlagak tak tentu pasal, dia nak menyalahkan aku pulak.

Aku nak jawab satu-satu ayat dia.

Juan Danza dah tak ada kat JomStar.Com

Dia di buang kerja kerana dia telah melakukan iabarat kata pepatah... "Lembu punya susu, sapi dapat nama".

Juan danza is nothing!. Indah khabar dari rupa. Cuma gila glamer jer lebih. Kerja, hampeh.

Memang aku dah takde kat situ, sebab tanpa sebab aku dapat notis berhenti. Sedangkan satu industri tahu aku turun assignment. Dan aku nak ingatkan, aku ni EDITOR tapi aku kena turun padang sebab staff tak cukup. Dan mereka expect aku tetap kena hantar story pada tiap-tiap malam walaupun aku keje dari pagi. Overtime? Jangan harap! Aku buat kerja amal selama empat bulan ok. Dan kepada yang bukak laman web tu dulu, ramai tahu yang tu hasil tulisan aku. Yang tukang komplen ni, dia just duduk ofis dan stay sampai pagi. Sesuai la dengan muka dia, dia just duduk ofis, arah itu ini, maki orang tu maki orang ni, pastu asyik gila dengan artis pompuan yang datang ofis buat photoshoot.

Aku masih simpan setiap teks yang aku tulis, dan itu adalah bahan bukti kalau dia kata aku tak buat keje. Setiap gambar yang dirakamkan oleh jurugambar yang aku bawa dari Berita Publishing (dulu budak berdua ni praktikal kat situ) pun boleh jadi bukti. Aku nak ingatkan, budak berdua ni terpaksa pakai kamera sendiri sebab diorang tak belikan kamera.

Juan Danza is nothing? Iyer la tu... Aku nak tanya pulak sapa dia dalam industri ni? Tukang amik kesempatan berkaitan wang ringgit dengan akhbar harian dulu ke? Oppss!!!

Untuk pengetahuan anda, Juan Danza telah DIBERHENTIKAN 24 JAM dari pengurusan JomStar.Com kerana banyak curi tulang. Pergi assignment function, tapi story tak ada. Bayangkanlah betapa tak malunya Juan Danza, pergi function... pelahap habis-habisan masa jamuan di majlis org... tapi story tak deliver dalam JomStar.Com. Itu bukannya tak malu lagi, tapi muka dia dah ditampal kulit BAB*.

Aku curi tulang? Yang aku keje sampai malam tu hapa? Walaupun laman web tu baru, tapi Astro masih bawa aku ke Sabah untuk audition AF6 di Kota Kinabalu. Aku bergegas ke assignment malam walaupun penat seharian. Aku pergi Janda Baik ikuti penggambaran semata-mata nak bahan eksklusif. Paling kesian, jurugambar muda yang terpaksa ikut aku ke mana sahaj assignment yang ada. Aku pelahap? Aku takde duit ke nak beli makanan? Tak tahulah pulak kalau juruvideo kesayangan diorang tu tak makan. Aku nak tanya jugak dengan orang industri yang buat function, adakah aku ni boleh dipangil pelahap? Kalau juruvideo tu aku tak tahu la, sampai amik video pun nak isap okok Surya depan artis. So, silakan tampal kulit binatang tu di mukanya semula. Hahahaha....

Dulu dgn berita pub pun camtu juga... tu sebab tak diambil sebagai staff.. tapi hanya kontrak.. dan kontrak tak disambung sbb pengurusan berita pub pening Juan Danza asyik suruh masukkan muka dia kat maj iRemaja sebab dia kata.. dia pun nak glamer macam artis juga.

Untuk pengetahuan, semua pengambilan pekerja di Berita Publishing adalah contract basis. Semua staff baru bekerja secara kontrak. Tolong check benda ni balik kalau nak tau. Aku nak masuk muka kat i-Remaja? Tolong bukak balik i-Remaja Disember 2006 sehingga November 2007, berapa keping muka aku ada? Kalau tak lebih 5 keping, itupun sipi-sipi sebab memang gambar function i-Ramaja, sila tampal muka tukang bagi komen ni dengan kulit hanjeng pulak. By the way, aku berhenti sebab aku terima tawaran laman web tu yang approach aku sejak sekian lama, dan tawarkan gaji yang lebih daripada Berita Publishing. Kalau tak, baik aku stay. Dah sah-sah Berita Publishing syarikat yang established. Aku amik risiko, nampaknya memang tak berbaloi sebab aku terpaksa bekerja dengan orang yang memang kuat menipu.

Skrg ni dgr khabar yang terbaru, dengan Majalah Aksi pun dia dah buat hal.. asyik curi tulang jer.. dan boss kat maj AKSI cerita pada kawan aku..."patutla Juan Danza ni kena buang dari JomStar.Com, sbb ckp meletop-letop tapi kerja.. HAMPESSS...

Aku buat hal dekat Aksi? First of all, thanks Nora Habibur Rahman sebab amik aku kerja dengan aksi. Aku tak nafikan, semua manusia ada kelemahan, tapi sekurang-kurangnya orang hargai kerja aku sebab aku tak pernah berkira pasal kerja. Team Aksi adalah team terbaik pernah aku kerja, dan aku dapat kebebasan untuk berkarya. Editor aku, Iqmal Fajri pun tau aku kerja macam mana. Aku tak pernah berkira nak edit kerja orang lain, malah budak baru macam Huda pun aku ajar banyak benda. Kalau kerja aku hampes, aku rasa Aksi tak keluar macam tu. Sila buka Aksi AF6, dan baca tulisan aku. Bukan mendabik dada, tetapi nilaikan sendiri. Orang yang baca blog aku sejak sekian lama pun tau penulisan aku walaupun aku banyak guna bahasa pasar.

Don't Judge A Book By It's Cover"

Ayat ni aku nak bagi balik kat tukang bagi komen. Kalau dia nak offer kerja, fikirlah masak-masak. Jangan jadi mangsa macam aku.

Kalo tak caya dia kena buang, tunggu ada lawyer dari sebuah syk besar nak ambil tindakan mahkamah terhadap Juan Danza kerana telah menyalah gunakan nama pihak2 tertentu untuk memperdaya artis. Berita ni disampaikan sendiri oleh kawan baik dia. Dan mereka juga akan membongkarkan semua kesalahan Juan Danza yang selama ini tak semua orang tahu. TUNGGU LER...

Kalau tak silap aku, komen ni bertarikh 25 April 2008. Tapi sampai sekarang tak ada lagi surat mahkamah aku terima. Aku cabar, sebutkan pihak mana yang aku gunakan untuk memperdayakan artis. Sebutkan artis mana yang pernah jadi 'mangsa' aku. Setahu aku, aku berkawan dengan artis atas dasar kerja. Kawan baik? Sapa kawan baik aku yang nak cakap dengan dia? Kawan baik aku semua tahu tukang tulis komen ni sapa. Bongkarlah kalau aku bebetul ada buat kesalahan besar dari segi undang-undang. Oh ya, aku belum check lagi KWSP dan SOCSO aku. Kalau tak masuk, sapa pulak la agaknya yang kena saman ye? Tunggu...

*******

Aku nak petik sikit daripada blog former editor aku, Anwar Razali...

....perbualan bersama editor i- remaja , kak ema mendedahkan aku tentang sikap seorang rakan lama yang aku sendiri tidak pasti bagaimana kehidupannya yang dilalui pada hari mendatang jika selalu menjadikan orang lain tempatnya menyembunyikan kesilapan sendiri. mudahan apabila sudah memulakan dunia baru di tempat baru aku doakan dia sentiasa belajar dari kesilapan lalunya. paling penting seperti orang lain yang mengharapkan dia lebih mementingkan personaliti dan kebersihan diri. sepatah kata kak ema, dia tu bagus dalam bekerja tetapi disiplin hancur. mudahan di tempat baru dia akan menjadi orang baru yang lebih berdaya saing pada diri sendiri....

Semua orang nak tutup kesalahan masing-masing, tapi takde la sampai nak jadi hipokrit. Aku terima dengan terbuka segala teguran, sebab semua orang ada sikap yang berbeza. Aku tak nak buka pekung sesapa, tetapi sapa yang pernah kerja di tempat aku kerja tahu apa masalah sebenarnya. Terima kasih kerana mengatakan KERJA AKU BAGUS, tetapi aku ni sebenarnya macam kapal dengan nakhoda. Kalau Nakhoda bagus, mesti kapal ok kan. Tapi kalau nakhoda pun karam, anak kapal pun jadi tak tentu hala, betul tak. Lagipun aku tak pernah keluar dari ofis seawal 3 petang selain assignment, oppsss!!!

menyelak buat pertamakali helaian web jomstar yang dikendalikan oleh Juan Danza, bekas wartawan urs, aku memuji usaha kreatifnya untuk memantapkan jomstar. buat juan goodluck yek...

So, ada orang nampak kerja aku kan. So dah terjawab.

Jadi, jangan cepat percaya kata-kata orang yang dengki dengan aku. Kita tengok sejauh mana tukang bagi komen ni boleh pergi. Semoga Allah membalas setiap perbuatannya.

Selamat berpuasa!


Posted at 01:23 am by juandanza
Comments (7)  

Apr 18, 2008
ON TV!

ASSALAMUALAIKUM

Kepada semua, aku akan muncul sebagai salah seorang panel dalam rancangan talk show Generasi Y. Rancangan ini dihoskan Awal Ashaari, ditayangkan secara langsung Ahad ini jam 12 tengahari menerusi RTM1.

Dalam rancangan yang dijalankan dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan itu, minggu ini memaparkan persoalan mengenai program realiti TV. Pendek kata kena mengena jugak la dengan keje aku kan.

Ok la, kalau korang ada masa, tengok la. Maybe sape yang tengok Melodi boleh alih-alih ke TV1 kalau time iklan tu. Hehehe...

Takut gak nih, tapi aku rasa aku leh buat...


Posted at 03:40 pm by juandanza
Comments (10)  

Apr 14, 2008
DAPATKAN DI PASARAN!

MAJALAH AKSI AF
Majalah Rasmi Akademi Fantasia
Edisi Ke-5

Menarik minggu ini:

  • Faisal dan Riz - pengalaman dalam kumpulan Far East dan Equal Star
  • Siapa bintang ditinggal kekasih kerana sertai AF6?
  • Cerita kahwin Khai dan Rosma
  • Ika dilamar
  • Kisah Linda Jasmine
  • 'Singa' kembali mengamuk
  • Cerita Faisal mengenai mimpi sebelum tersingkir
  • Misteri di sebalik topeng
  • Gambar kandid pelajar AF6
  • Istimewa - Poster Lufya dan Naim
  • Menangi jam tangan dalam peraduan Potong & Menang


Posted at 03:12 pm by juandanza
Make a comment  

Apr 13, 2008
KONSERT KEEMPAT AF6

ASSALAMUALAIKUM

Dah lama aku tak buat review pasal konsert AF6 kan? Minggu ni macam gatal pulak nak coretkan sesuatu mengenai konsert ni, walaupun aku tak la rajin mana pun. Kalau korang nak tau, sampai saat ni aku masih berada di ofis untuk menyiapkan tugasan mingguan aku. Apa taknya, setiap minggu aku ditugaskan menemuramah mereka yang tersingkir. Pendek kata, aku la wartawan pertama yang interview bebudak ni selepas dia terkeluar. Itu pun sebab majalah nak keluar hari Isnin, so jangan lupa la dapatkan ye. Macam dirancang pulak walaupun langsung tatau apa-apa, Faisal jadi cover minggu ni. Alih-alih dia lak yang terkeluar, so kebetulan sangat.

Berbalik kepada persembahan pelajar malam ni, aku sendiri tak terhibur sangat. Aku sendiri tak tau kenapa, mungkin minggu lepas dah dihidangkan dengan minggu rock, so minggu ni macam lembab sikit. Aku dapat rasa pihak produksi dah cuba buat yang terbaik untuk kasi happening, tapi tatau kat mana silapnya aku pun tatau. Semua cam mellowed sangat. aku rasa la kan, lepas ni kena kenal pasti la lagu apa yang orang mesti suka nak dengar. Ataupun, persembahan pelajar yang tak bersungguh-sungguh. So sape yang busuk persembahannya, dapat la skunk. Tau tak skunk tu apa?

Skunks are mammals, usually with black-and-white fur, that are best known for their ability to excrete a strong, foul-smelling odor. They belong to the family Mephitidae and to the order Carnivora. There are 11 species of skunks, which are divided into four genera: Mephitis (hooded and striped skunks, two species), Spilogale (spotted skunks, two species), Mydaus (stink badgers, two species), and Conepatus (hog-nosed skunks, five species). The two skunk species in the Mydaus genus inhabit Indonesia and the Philippines; all other skunks inhabit the Americas from Canada to central South America.

Skunks were formerly considered to be a subfamily of the Mustelidae family of weasels and related animals (where some taxonomists still place them), but recent genetic evidence shows that they are not as closely related to the Mustelidae as formerly thought.

Skunks are sometimes called polecats because of their visual similarity to the European polecat (Mustela putorius), a member of the Mustelidae family. (sumber: Wikipedia)

Ok la, ini review aku. Sori la kalau ada yang tak setuju. Ini sekadar pandangan aku jer...

(Foto ihsan laman web Astro)

FAISAL
Joget Bunga Melati (Halil Chik)
Sebelum konsert: 5%
Selepas konsert: 7%

Serius aku cakap, dia ni memang betul-betul berusaha untuk mengelakkan persembahan dia sumbang. Apa taknya, kalau betul la Ramli MS berhentikan persembahan dia kalau sumbang, memang cipta sejarah. First four bars, aku dah takut je Ramli Ms cakap 'oooppppppssss'! Memang la melakar Malaysia Book of Records. Lagu ni sebenarnya kena tambah kaler lagi, tapi bak kata Adlin dia playsafe (matila teringat jenama!) sebab takut tersumbang, lagi haru. Aku rasa ok, tapi sebab muka dia senyum macam tak senyum, dan tak berinteraksi sepenuhnya dengan penonton, aku tetap kena bagi skunk yang comel tetapi berbau hamis ni. Nah kau!!!

(Foto ihsan laman web Astro)

TOI
Laukku Cukup Masin (Spider)
Sebelum konsert: 8%
Selepas konsert: 8%

Aku tak paham apsal dia jadi macam badut kat atas pentas tu. Ke hulu ke hilir macam orang tak ada panduan je. Dah la suara setakat boleh nyanyi je, tapi langsung tak menarik perhatian aku. Kekadang aku tertanya-tanya, adakah dia masuk AF ni sebab merit pandai main angklung? Sampai sekarang aku dok tercari-cari apa keistimewaan dia setiap kali dia menyanyi atas pentas. Maybe Abang Ramli marah aku sebab cakap camni, tapi memang aku tak paham KENAPA! Aku nak tanya gak ngan korang, siapa yang terhibur dengan persembahan Toi? Dia ada kunyah lirik, dan macam tak pasti dengan apa yang dia sampaikan. Bila buat silap, terus nampak air muka dia macam tak syok. Tolong la, sapa la bawak dia masuk AF6 nih...

 Tambah lagi sebab baju buruk yaamatz!

(Foto ihsan laman web Astro)

ALIF
Menghapus Jejakmu (Peterpan)
Sebelum konsert: 17%
Selepas konsert: 16%

Tahniah Alif sebab berjaya hafal lirik. Korang nak tau, masa malam full dress rehearsal dia tak hafal lagi tau. Tapi malam konsert, dah ada keyakinan walaupun tak sepenuhnya. Ini bukan persembahan terbaik Alif, tapi aku suka tengok mimik muka dia semasa menyampaikan lagu ini. Dia ni sebenarnya banyak benda yang menarik dan dia enjoy dengan persembahan dia, tapi entahlah apa yang tak cukup. Lagu ni berkenaan lelaki yang putus cinta dan ingin menghapuskan wanita tu daripada hidup dia. So dia kena happy. Alif tunjukkan yang dia gembira, dan tak sedih, bertepatan dengan apa yang dinyatakan dalam lirik lagu. Vokalnya ada tenggelam, tapi boleh dimaafkan lagi sebab pitching ada sikit-sikit la tak betul. Ning kata pernafasan dia ada problem, tapi aku rasa pernafasan dia problem sebab nervous. Aku bagi skunk sekor untuk dia lebih berusaha dan tak 'busuk'.

(Foto ihsan laman web Astro)

SAIDA
Hati Kama (Datuk Siti Nurhaliza & Noraniza Idris)
Sebelum konsert: 10%
Selepas konsert: 8%

Menjadi kakak Datuk Siti Nurhaliza memang sesuatu yang menekan Saida, apatah lagi kena nyanyi lagu adik sendiri yang dah memang mantap vokalnya. Yang sebenarnya aku dah putus harapan dah dengan Saida ni, selepas empat konsert vocal control dia masih tak elok gak. Masa nyanyi lagu ni, korang perasan tak tang korus tu sejibik macam Siti. Pendek kata, kedatangan Noraniza Idris sebenarnya tak membantu sangat pun, sebab Kak Ani lebih banyak buat adlib, dan sepatutnya suara Saida mengatasi suara Kak Ani yang projection dia semua orang tau tak la kuat sangat. Badi pentas - aku rasa bawak Saida ke Pavillion tak membantu langsung. Sama je macam sebelum ni. Ni lagi sorang bawak lagu macam tak sungguh-sungguh.

(Foto ihsan laman web Astro)

STANLY
Kasih Tercipta (Faizal Tahir)
Sebelum konsert: 11%
Selepas konsert: 10%

Apa lagi aku nak komen pasal persembahan dia ni. Buruk, hancur dan memualkan. Lagu ni sebenarnya kena rileks, tak payah nak push sangat suara kononnya tenor tu sampai bukan setakat suara angsa, tapi suara gajah mengawan. Aku punya la suka ngan lagu ni, tapi nak muntah bila dengar Stanly nyanyi. Menangis la Ajai dengar lagu ciptaan dia jadi camni. Feel bukan main lagi, tapi apabila yang dengar kat telinga macam mendidih je, aku rasa dia yang patut disingkirkan instead of Faisal. Well, takde satu show dia pun aku suka sejak minggu pertama. Bwekkk!!!

(Foto ihsan laman web Astro)

RINA
Terbang Helang (Datuk Sharifah Aini)
Sebelum konsert: 7%
Selepas konsert: 8%

Lagu ni biasa je, takde apa kelainan yang Mama Rina bawak. Apa yang lebih menarik minat aku ialah bajunya yang memang lepas tu boleh terbang macam helang. Aku pun tatau apa konsep baju tu, sama ada nak tutup muffin top orang tua ni ataupun jalan mudah untuk nampakkan dia makcik-makcik sket selepas teruk dihentam sana sini pasal dia seksi sangat dedah-dedah bahu ngan dada masa pergi One World Hotel aritu. Lagu ni kalau bagi penyanyi kelab, kira lagu filler sepanjang persembahan malam tu la. Orang just dengar, tak tengok sangat penyanyinya. Pengunjung kelab mesti berborak sesama sendiri je kalau Mama Rina nyanyi lagu ni kat JI Club.

Sebab baju...

(Foto ihsan laman web Astro)

NADIA
Mengapa Dirindu (Saloma)
Sebelum konsert: 9%
Selepas konsert: 9%

Ni la akibatnya kalau 'nigger' nyanyi lagu asli. Kasar gila bunyinya, tapi aku tau minah ni dah berusaha gigih nak sedapkan lagu ni. Cara dia menari pun boleh buat orang tertarik la. Sedapnya kalau dapat nyanyi lagu asli dengan iringan muzik live camtu. Bagi aku, persembahan Nadia tak begitu natural, macam dipaksa-paksa sangat. Tapi aku salute la sebab dia berani hadapi tugasan ni sepenuh hati. Satu skunk untuk suara yang tak dilembutkan dan patah lagu asli yang memang jadi patah riuk!

(Foto ihsan laman web Astro)

NUBHAN
Cinta Hampa (D'Lloyd)
Sebelum konsert: 9%
Selepas konsert: 9%

Lembik dan tak bermaya - itulah yang aku nampak sepanjang persembahan si kobau balar (kena tau citer dalam Aksi) nih. Masa intro, gila la dia punya lemah gemalai yang tak bertempat tuh. Suara dia, tone dia, mak aiii... Boleh jatuh cinto. Tapi aku rasa, aku lebih sanggup 'dengar' dia nyanyi daripada 'tengok' dia nyanyi. Sakit lak mato, dengan baju macam pinjam kat Bangla yang meniaga kat Masjid India tu, trigger busuk bagi bunga kat Ogy... busukkkk sangat! Dah la terkangkang lak atas stage tu, nasib baik tak terkeluar benda yang tak patut kekeke... Jang oh jang!!!

(Foto ihsan laman web Astro)

RIZ
Marabahaya (Pop Shuvit)
Sebelum konsert: 10%
Selepas konsert: 10%

Memang susah lagu ni. Aku rasa dalam ramai-ramai, tugasan Riz paling susah sebab nak ingat lirik rap tu bukan senang. Panjang berjela lak tuh. Dah la kena menari sepanjang lagu sampai takde rehat pun. dah la badan dia camtu, kira bagus la gak. Aku suka konsep persembahan dia walaupun Ogy kata klise. Aiyoh, agaknya kalau buat kareografi orang berenang ataupun jadi badut, mesti tak klise kan sebab takde kena mengena dengan kereta! Bagi aku, step yang ala-ala drive keta tu sikit je, bukan banyak sangat. Kata suruh menjiwai lirik, tapi bila ikut lirik jadi lain lak komennya. Aku rasa mesti Ogy expect diorang buat step pegang gear, start enjin ngan tekan minyak macam Misha Omar nyanyi Bunga Bunga Cinta time AJL dulu. Satu skunk sebab suara tak jelas time korus.

(Foto ihsan laman web Astro)

STACY
Cinta Khayalan (Lagu Baru)
Sebelum konsert: 10%
Selepas konsert: 8%

Lagu ni catchy, dan untung Stacy sebab dapat lagu yang best dan direbut ramai penyanyi ni. Tapi tu la, bagi aku Stacy tak keluarkan suara dia yang natural, dan dia macam memaksa diri untuk kedengaran lantang. Tak perlu la aku rasa, sebab tu korang ada sound check. Projection tu penting, tapi kalau dah nak terkeluar anak tekak, perlu ker? Dia ni menyanyi bagus, tapi macam ada yang kurang sehinggakan tak nampak menarik. Dia tak cukup aura. Mula-mula tanak bagi skunk kat dia, tapi sebab ada high not yang membingitkan, dapat la sekor...

Bye Faisal!!!

********
Bacaan lain? Lawati blog The Council of Six:

Klubbkidd * Mr Manager * Sultan Muzaffar * Ajami * Budiey


Posted at 11:19 am by juandanza
Comments (5)  

Apr 11, 2008
SEPETANG DI AKADEMI

ASSALAMUALAIKUM

Actually posting ni, just aku nak share ngan korang mengenai pengalaman pertama aku pergi ke akademi untuk menemuramah Hetty Koes Endang yang menjadi tamu untuk minggu ini. Kehadiran Hetty sebenarnya sempena persembahan Minggu Setiausaha yang menampilkan diva Indonesia itu di Sime Darby Convention Centre, Bukit Kiara pada 17 April dan 18 April nanti. Alang-alang dah ke sini, tambah pula Ramli MS yang jadi music director persembahan Hetty nanti, dia dibawa bertemu dengan pelajar AF6. Aku pula ditugaskan menemuramah Hetty. Aku tak la naik sampai ruang pelajar sebab memang tak boleh, so dengar-dengar je la dari kejauhan masa diorang berlatih. Bagus la jugak, time berlatih macam ok je dengar. Harap-harap ok la.

Kat bawah ni aku just nak share a few pic yang kitorang amik suka-suka semalam. Ada la jugak si abang RA, Shafieq. Aku memang nak pass majalah yang ada muka dia tu. Ala, yang cover Lufya dengan Ika tu. Isk... Macam tau-tau je dua-dua tekeluar...

Sempat pose lite-lite kat lobby tu. Semua pics pelajar ada, sape dah eliminated ada tanda...

Bersama Ibu Hetty Koes Endang..

First time aku interview dia berdepan sorang-sorang...

Abang Iwan ni prefect sekolah aku masa aku form 3 kat VI. Dia dan kawan-kawan prefect lain penah buli aku ngan member aku Adi Amri dalam prefect's room. Hanya budak VI je yang tau betapa kejamnya mereka hahaha!

Abang Iwan & Kecik. Sape nak photographer yang bagus untuk pape majlis, panggil la diorang. Gerenti beres!

Kitorang saja je buat iklan majalah Aksi sat...

Last but not least, khas untuk tatapan peminat Shafieq. Enjoy!


Posted at 06:30 pm by juandanza
Comments (3)  

Apr 11, 2008
APABILA ALIF MENANGIS

ASSALAMUALAIKUM

Aktiviti blogging aku agak terbantut dalam seminggu dua ini kerana banyak hal yang nak dilakukan. Ye la, kalau korang lepas habis konsert mingguan boleh lepak-lepak, aku dah tak boleh sebab kena berlari (berlari ker?) balik ofis untuk hantar dan edit story konsert mingguan. Ye la kan, mungkin ada yang tak tau aku la antara manusia yang kena buat majalah rasmi AF tu bagi musim ini. So far so good, cuma aku tak boleh la nak sokong mana-mana pelajar sebab nanti orang kata tak adil pulak kan.

Semalam aku sempat la tengok Diari, dan aku tertarik dan terfikir macam-macam perkara apabila Alif menangis. Mungkin ada banyak tuduhan yang dilemparkan kepada mamat ni, tambah lagi sebab dia dapat tukar lagu. Ini kerana pengetua Ramli MS mengatakan lagu Come Out And Play nyanyian asal Offspring tu akan menjahamkan persembahan Alif. Ada yang kata tak adil, ada yang kata singkir je Alif sebab tak boleh buat. Dekat @15 pun bukan main orang dok hentam Alif.

Tugasan adalah cabaran untuk setiap pelajar. Harus diingat, AF bukan sekadar pertandingan nyanyian. AF ada fakulti, dan budak-budak tu masih belajar. Selain nak menang, mereka juga kena sedar mereka adalah pelajar. Apa yang menarik minat aku untuk mempertahankan Alif, bukan dia yang minta nak tukar lagu. Bak kata ibu Fauziah Nawi, sehingga titisan darah terakhir dah dia cuba buat yang terbaik. Tetapi apabila dia memang tak boleh buat, adalah satu kebaikan apabila Ramli MS tukarkan dengan lagu lain. Ramli pun takkan la nak bagi pelajar dia gagal. gagal bawa lagu tu, tak bermaksud Alif akan gagal jadi penyanyi. Dia memang takde basic yang kuat dalam English, jadi bukan salah dia. Korang rasa Offspring boleh tak bawak lagu Angan dan Sedar dalam jangka masa seminggu? Vokalis Offspring juga seorang penyanyi, adakah dia mampu bawa lagu Angan Dan Sedar tu?

Dalam hal ni, kita seharusnya berlaku adil kepada Alif. Penyanyi sedia ada pun belum tentu sudi nak bawa lagu yang bukan genre atau makanan dia. Penyanyi hari ini pun ada yang nyanyi lagu yang dia dah praktis berminggu-minggu sebelum buat show. Cuba tengok Datuk Siti Nurhaliza, dia nak pergi buat show kat London dulu berapa lama dia praktis walaupun itu lagu dia sendiri. Inikan pulak pelajar, yang diberi masa seminggu untuk melakukannya.

Maybe ada yang tak setuju dengan aku sebab AF sebelum ni pun hadapi perkara sama. Tetapi, kita tak boleh jangka apa yang kita hadapi dalam musim mendatang. apabila tak ada kelainan, orang bising. Ada kelainan, pun orang bising.

Aku tersentuh dengan kata-kata Alif semasa penghujung diari pertama semalam, masa dia borak dengan cik Kutip. Alif ada cakap, "Teruk kan Alif kan...". Aku dapat rasa dia hampa sebab selepas dia berusaha keras, dia tak dapat buat yang terbaik jugak. Bukan dia tak boleh buat, tetapi Ramli tanak dia bawa keburukan tu ke pentas, apatah lagi pengkritik sekarang ni bukan bagi can kat budak-budak ni.

Bagi aku, AF tempat belajar, bukan tempat orang yang sedia pandai nak tunjuk terror. Alif ni ada masa depan kalau dididik betul-betul. Budaknya pun baik, dan tak besar kepala. So aku ucapkan good luck untuk Alif.

Menghapus Jejakmu

Terus melangkah melupakanmu
Lelah hati perhatikan sikapmu
Jalan pikiranmu buatku ragu
Tak mungkin ini tetap bertahan

Perlahan mimpi terasa mengganggu
Ku coba untuk terus menjauh
Perlahan hatiku terbelenggu
Ku coba untuk lanjutkan hidup

Engkau bukanlah segalaku
Bukan tempat 'tuk hentikan langkahku
Usai sudah semua berlalu
Biar hujan menghapus jejakmu

Terus melangkah melupakanmu
Lelah hati perhatikan sikapmu
Jalan pikiranmu buatku ragu
Tak mungkin ini tetap bertahan

Perlahan mimpi terasa mengganggu
Ku coba untuk terus menjauh
Perlahan hatiku terbelenggu
Ku coba untuk lanjutkan hidup

Engkau bukanlah segalaku
Bukan tempat 'tuk hentikan langkahku
Usai sudah semua berlalu
Biar hujan menghapus jejakmu

Lepaskan segalanya..
Lepaskan segalanya...

Engkau bukanlah segalaku
Bukan tempat 'tuk hentikan langkahku
Usai sudah semua berlalu
Biar hujan menghapus jejakmu

********

Mulai minggu ini baru aku akan start bantai kalau persembahan haru. Puji untuk yang bagus, keji untuk yang tak bagus. Ini tugasan minggu ini...

Pelajar Lelaki
Nubhan : Cinta Hampa (D'Llyod)
Riz : Marabahaya (Pop Shuvit)
Faisal : Joget Bunga Melati (Halil Chik)
Stanly : Kasih Tercipta (Faizal Tahir)
Alif : Menghapus jejakmu (Peterpan)
Toi : Laukku Cukup Masin (Spider)

Pelajar Wanita
Rina : Terbang Helang (Sharifah Aini)
Nadia : Mengapa Dirindu (Saloma)
Saida : Hati Kama (Siti Nurhaliza & Noraniza Idris)
Stacy : Cinta Khayalan (Stacy)

*********

Cinta Khayalan
Stacy

Asal lahirnya impian ku
Bila terpandang wajah mu
Lirik senyuman kilauan mata
Memikat jiwa kalbu ku

Ingin aku menyapa
Mahu ku kenali hati mu
Ku sedari ini bukan biasa

Tak dapat aku lindungi perasaan
Engkau impian yang aku idamkan

Kau yang ku puja
Kau yang ku sanjung
Kau yang ku perlukan (di hati ku)
Kau yang ku sayang
Kau yang ku cinta
Kau lah satu cinta terlarang

Engkau lafazkan perasaan mu
Tulus hati jiwa mu
Penuh keikhlasan penuh bermakna
Memikat hati naluri ku

Walau kau sedari
Kau tetapkan perasaan mu
Kau berikan cinta yang terlarang

Tak dapat aku lindungi perasaan
Engkau impian yang aku idamkan

Kau yang ku puja
Kau yang ku sanjung
Kau yang ku perlukan di hati ku
Kau yang ku sayang
Kau yang ku cinta
Kau lah satu cinta yang terlarang

Walau ku tahu kita tak mungkin bersama
Tetap ku sanjungi cinta mu yang suci agung terlarang

Lagu: Sharon Paul
Lirik: Shimy & Sheikh Kalam



Posted at 02:23 pm by juandanza
Comments (2)  

Mar 19, 2008
SIAPA SHAFIQ?

ASSALAMUALAIKUM...

Siapa Shafiq? Itulah tajuk posting aku ari ni. Aku mendapat khabar berita yang ramai tertanya-tanya siapakah gerangan warden atau RA baru AF6, Mohd Shafiq Isam. As I wrote on previous entry, silap-silap orang bantai AFUNDI dia pulak. Hehe... Nak wat camana kan, setiap musim semua RA hensem-hensem belaka termasuklah Abang Askrul (ni yang paling hensem! Hehe!). Kali ni, si Shafiq pulak yang ditugaskan menjaga kebajikan pelajar lelaki musim keenam ni. Secara peribadi, aku kenal jugak la Shafiq ni sebab pernahlah minum semeja dengan kawan-kawan dia yang lain. Tak sangka pulak yang dia ni boleh terbabit dalam AF6 kali ni. Patutlah tengok Diari kali ni macam kenal je mamat nih. Rupa-rupanya Shafiq.

      

Shafiq ni sebenarnya banyak terlibat dalam modeling. Apa taknya, mamat nih tinggi, bertubuh tegap dan hensem orangnya. Kali pertama aku kenal dia selepas rakaman rancangan Oh! Lelaki! yang ketika itu artis undangannya adalah Mawi dan pereka fesyen, Bon Zainal. Umur dia baru 25 tahun (tapi belum cukup sebab lahir 24.12.1983), berasal dari Johor Bahru dan ada bisnes sendiri. So no wonder la dia leh 'cuti' kejap untuk jadi RA.

     

Ok la, aku pun nak kongsi dengan korang antara koleksi gambar Shafiq ketika terlibat dalam modeling. Kalau ada yang perasan, mungkin ada nampak. So kepada peminat Shafiq, enjoy the pics ya!

Dari kiri - Syed Amir, Aliff, Idris dan Shafiq

Korek punya korek, akhirnya aku jumpa balik gambar aku dengan Shafiq. Kebetulan masa tu aku dengan Rizal AF5 nak melepak dekat Pelita Bangsar ak.a HQ, so terjumpa Shafiq dan kawan-kawan dia. So kami pun melepak la sekali.

Aku dengan Shafiq @ Pelita Bangsar. Kat belakang tu si Rizal menyelit sama...


Posted at 12:32 pm by juandanza
Comments (26)  

Mar 17, 2008
AF6 - TUGASAN MINGGU PERTAMA



ASSALAMUALAIKUM...

Diari pertama, minggu pertama musim kali ini aku tonton dari ofis. Senang betul nak buat kerja sebab dah memang TV bersaluran Astro terpacak atas kepala kitorang semua je. So tepat pukul 6, kitorang dah on TV untuk lihat apa yang berlaku. Kalau nak tahu, kitorang mula-mula dah gelak sebab Sarimah pakai baju 'siaran ulangan'. Tak percaya? Bukak Aksi keluaran pertama yang Ramli MS pakai baju pink tuh. Alamak Kak Mah, kantoi la pulak!

Untuk permulaan, sesi berborak dan baca surat wasiat dibaca oleh Yana, Saida dan Nubhan. Nampak sangat tak sedih kan. Masa tu diorang masih kat kem yang bertempat di Putrajaya tu. Yang menarik, Nazieb yang tersingkir (tak ada rezeki, kesian aku kat dia...) sempat passed rantai untuk Ika. Amboi... Ni mesti kes sempat bercengkerama nih. Lepas tu mereka terus bertolak ke bangunan Akademi Fantasia. Sampai depan pintu, disambut oleh RA baru. Kalau musim lepas Abang Askrul dengan Kak Sherry, kali ini orang lain pulak yang jadi RA. Mereka adalah Shafiq dan Mariam. Both of them aku kenal sangat, since Shafiq memang aku selalu nampak dia jadi model for Oh! Lelaki!, dan Mariam yang aku panggil Che Am tu ada kena mengena dengan seorang selebriti popular sekarang nih yang bernama 'J'. Pandai-pandailah korang speku yer.

Masalahnya, sekarang ni aku nampak RA hensem dan cun melecun. Camno tuh? silap-silap korang siap tersalah undi pulak. Perhatian ye, takde maknanya korang nak AFUNDI SHAFIQ atau AFUNDI MARIAM sebab memang takde. Korang tekan la butang merah R tuh, pon takde nama diorang. so, sehensem atau secun mana pun diorang, korang takleh undi hahaha... Tapi aku tak nafikan jugak, silap-silap mau diorang berdua pulak yang ramai peminat nanti. Apa-apa pun, all the best to both of you.

Hah, bebudak ni dah start masuk kelas Cikgu Siti Hajar, tapi muka masing-masing... Ya Rabbi... Semua muka cam hapa dah. Mesti kes tak cukup rehat, then Cikgu Siti bercakap je. Aku tak tau la diorang punya roh kat mana dah tu. Yang si Naim tu siap boleh cover menguap, muka pun dah jadi herot. Ok la, itu je paparan diari pertama. Takde apa sangat pun, maybe sebab first day. Apa pun, untuk Kak Mah, selamat shopping baju lebih sikit ye. Daaa...

*********
Diari kedua, hari pertama, minggu pertama - sambung je daripada diari satu hari ni. Entahlah, sama je yang aku nampak. Tapi dah mula la ada gosip 'gitu-gitu' seperti babak si Stanly mengajar Ika nyanyi lagu Umbrella. Amboi, kellas kan hadek-hadek kalau bab lagu Rihanna kan. Pastu ada pulak sesi manja-manja Toi dengan Alif sementara tunggu masuk kelas.

Selain itu, seperti biasa hari pertama mesti ada perkenalan dan ucap selamat daripada tenaga pengajar. Wah, lain je nampak akademi tu sebab tenaga pengajar semuanya perempuan kecuali Abang Ramli. Yang lain, semua perempuan. Ok la, korang pun tau yang semua dah dapat lagu. Bagi aku, ni langkah bijak sebab sediakan lagu 'makanan' diorang pada minggu pertama. Sekurang-kurangnya takde la harapan musnah macam musim lepas. Apa taknya, baru nak syok-syok tengok, lagu macam hampeh, vokal masing-masing pun sedeh. So, dengan pemilihan kali ini yang diketuai abang Ramli MS, aku yakin tak la seteruk musim lepas.

Ini adalah tugasan pelajar AF6 bagi minggu pertama:

Pelajar Wanita

Saida
Terlalu Cinta Rossa

Sebelum ni orang kata Rossa ni macam muka adik dia, Datuk Siti. Aku sendiri tak pasti sama ada Saida boleh buat dengan baik atau tak menerusi lagu ni sebab aku sendiri tak berapa yakin dengan kekuatan vokalnya. Aku hanya dapat nilai sikit aje, itu pun masa PC pengenalan pelajar kat Marriot aritu, then dengar dalam Tirai AF6. Memang la sikit, tapi aku jadi pelik sebab bunyi dia ada yang tak kena. Tak tau la pulak kalau atas pentas minggu ni dia ok. Barulah kaum ibu ramai yang bangga sebab jadi ibu yang vogue dan boleh nyanyi. Saida beruntung sebab dapat lagus edap macam ni.

Nadia
Rindu - Hetty Koes Endang

Walaupun bersuara husky, tetapi Nadia dapat lagu macam ni. Bagi aku, suara dia tu la yang akan beri warna kepada lagu macam ni. Takde la timbul soal klise atau stereotaip sebab lagu ni lagu lama. Kalau orang lain nyanyi, mesti nampak biasa. But since Nadia yang diberikan tugasan ini, aku yakin minggu ni tepukan gemuruh akan berkumandang di Dewan Sivik MBPJ.

Stacy
No One - Alicia Keys

Makanan dia. Dari awal lagi aku dah nampak yang Stacy lebih banyak terdedah dengan lagu Inggeris, dan aku tak rasa akan jadi satu masalah untuknya menyanyikan lagu sebegini. Cuma, kena berjaga-jaga dengan soal diction dan cara menyampaikan setiap perkataan. Tapi jangan isau, Cikgu Fati kan ada. Bagi aku, Cikgu Fati adalah orang yang tepat untuk membantu.

Lufya
Engkar Bunga

Lagu ni jarang didengari ramai. Ada kebaikan dan keburukan apabila Lufya dapat lagu ni. Kalau orang jarang dengar, orang akan anggap lagu ni lagu Lufya kalau... diulangi KALAU Lufya mampu mewarnai lagu ini dengan baik. kalau haru, haru la sepanjang musim dan nantikan saat tarik beg. So, buat la betul-betul kan...

Ika
Umbrella Rihanna

Minah ni macam merangkak-rangkak masa nak sebut perkataan lagu ni. Isk, bagi aku lagu ni song of the year memandangkan ramai yang nyanyi lagu ni balik seperti Marie Digby, Boyce Avenue dan few bands. Tapi jangan risau, bagi aku kekuatan melodi tu akan membantu dalam penyampaian lagu ini, dengan syarat Ika kena yakin yang dia boleh buat. Sayang kalau dia hancurkan lagu ni. Tapi tu la, aku lebih suka kalau Abang Ramli mintak dia buat style akustik macam Marie Digby. Mesti syok!

Yana
Diriku Tapak Sulaiman Elyana

Bagaikan diriku tapak sulaiman! Wah... Lagu Elyana dinyanyikan oleh Yana. Gitula kan, nak jugak ada persamaan. Lagu ni memang radio friendly, but on stage aku rasa Elyana nyanyi pun biasa-biasa je. Kalau kat radio je sedap dengar. But aku tak tahu, kalau Yana boleh menguasai pentas, aku tak hairan boleh dapat tepukan.

Rina
Simply The Best - Tina Turner

Makanan Mama Rina nih. Siapa tak tahu lagu ni, nak pulak orang lama atau otai pulak yang dapat lagu ni. Korang tengok je la nanti macam mana persembahan nenek power nih.

Pelajar Lelaki

Faisal
Satu Kiblat Yang Sama Rabbani

Dalam ramai-ramai, aku rasa dia ni la yang dapat makanan paling lazat sebab ni memang 'makanan ruji' dia. Dengan tona suara yang memang sesuai dengan nasyid, bekas back-up vocal kumpulan Far East ni memang sesuai dengan lagu ni. Ada pulak yang kata dia ni boleh jadi dengan Mawi, cuma bagi aku suara dia agak kasar dan kena kontrol sikit cara penyampaian dia untuk lagu-lagu lain. Buatnya nyanyi lagu omputih jadik nasyid, tak ke naya!

Toi
Pagi Yang Gelap Hujan

Pemain angklung ni tak dapat dikesan lagi kekuatan vokalnya. Sama ada bersuara rempit atau romantrik, kita dengar la nanti. Pasal lagu, AKU TAKNAK KOMEN. TITIK!

Riz
Ketulusan Hati - Anuar Zain

Aku rasa Riz boleh nyanyi lagu ni sebab ni memang genre yang dia minat pun. mamat ni memang suka R&B, biasalah golongan macam dia ni memang suka lagu macam ni. Maksud aku, dia kan dulu group yang banyak mempersembahkan lagu macam ni. Sesuai la dengan dia. Cuma aku nak tengok nanti dari segi penghayatan yang akan ditonjolkan. berjaya atau tidak, tengok saja nanti.

Stanly
You Raise Me Up  - Josh Groban

Kellas Stanly dapat lagu ni. Memang makanan untuk dia yang bersuara tenor. Tapi aku tak tau la lagu tu jadi sesedap Josh Groban, ataupun Westlife, ataupun William Hung. Aku tak berani nak kata apa sebab mamat ni pilihan 'pemilih'. Mungkin dia ada masa depan cerah dalam industri seni suara sebab lain.

Naim
Memburu Rindu- Hattan

Rempit is back! Suka la lagu ni, sebab mengingatkan aku pada zaman kecik-kecik. Nyanyi lagu ni sambil naik buaian yang aku buat sendiri, ikat kat dahan pokok cempedak. Masa tu aku still duduk kat Sungai Koyan (tribute to Mael! Haha...) Oleh kerana ini memang gaya dan genre yang dia pilih, aku tak hairan kalau dia boleh bawa lagu ni dengan baik. Yang aku nak tekankan, sama ada cara pengawalan vokal dan showmanship berjaya menarik perhatian.

Alif
Sayang Sayang - Aliff Aziz

Lagu untuk orang yang cute. Maksud aku Aliff Aziz, mungkin juga Alif bagi sesetengah orang yang suka muka ala-ala anak mami nih. Alif bersuara tidak garau dan tidak besar, so mungkin sesuai membawakan lagu sebegini. kalau dia yang bawak lagu rock, entah apa la yang jadi. Lagu ni tengah 'in' so ini satu advantage untuk Alif memperlihatkan bakatnya.

Nubhan
Ruang Rindu Letto

Aku sendiri pun tak tahu sama ada sesuai ke tak mamat N9 ni nyanyi lagu ni. Aku tak pernah dengar cara dia nyanyi, so tak dapat nak bayangkan. Tapi lagu ni memang best. Kalau tak buat betul-betul, jangan marah kalau ada selipar jamban naik atas stage yo jang!


Posted at 09:25 pm by juandanza
Make a comment  

Next Page


+ + + + + + +

Profile

 

Nama: Juan Danza
Umur: 27 Tahun
Tarikh Lahir: 02 Disember 1980
Tempat Lahir: Kuala Lumpur
Zodiak: Sagittarius
Agama: Islam
Bangsa: Melayu
Keturunan: Rawa dan Minangkabau
Asal: Pahang, Negeri Sembilan dan Perak
Asal Keturunan: Pagar Ruyung
Pekerjaan: Wartawan Hiburan
Hobi: Muzik, Karaoke dan memasak
Pendidikan: Sekolah Kebangsaan (LKTP) Sungai Koyan
(1987-1991)
Sekolah Kebangsaan Jelai 1 (FELDA)
(1991-1992)
Sekolah Menengah Victoria (Victoria Institution)
(1993-1996)
Asrama Semai Bakti Kuala Lumpur (FELDA)
(1993-1996)
Sekolah Menengah Sains sultan Haji Ahmad Shah (SEMSAS)
(1996-1997)
Universiti Teknologi MARA, Shah Alam
(1998-1999)
Universiti Teknologi MARA, Kampus Dungun, Terengganu
(1999-2002)




BLOG JUANDANZA MENYOKONG 100% KEBEBASAN BERSUARA MELALUI PENULISAN BLOG. HIDUP BLOGGERS UNITED!!!

(...hanya pengecut sahaja yang berani mengutuk di sebalik nama samaran - Juan Danza)



Tag Board

   
Calendar

<< December 2016 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Links





Qistina2

Best Malaysian Sites

Project:Maharani

Project:Maharani

>>> JUANDANZA <<<
>>> BLOG FAMILY <<<


AFITRI


ALIF


AMREEN


BLACKB


BURN


CAMARA


CARTOONJAWA


CHOTTO


CUTE


DEE


DEQCIKJER


DEWI


EJANN


GRRR


HANTU


HAIRI


HALY


IQRAM


IZ


JASE MARIO


JEL


JEZZ


KASH ED


KECEQUE


LEEZ


MIROSE


MONTOYA


MYRA


NINA


NURUL


PURPLE


QAZZAQ


RARARERA


RYNNE


SECRET WHITE


SPIDERX


STRATOVARIUS 7


SY LIA


TELO JAJA


TEPAK SIREH


TNI


VAMPIROO


WAHEEDA@NAJWA


ZACK R-RIJAL


ZEYHEY

JUANDANZA


BERITA BLOGDRIVE MENGENAI BLOG INI
1-TEKAN DI SINI

2-TEKAN DI SINI

JUAN DANZA HOTLINE
012-2454240
PERINGATAN: SILA HUBUNGI ATAU SMS JUAN DANZA UNTUK PERKARA-PERKARA PENTING SAHAJA. KEPADA YANG MENGHANTAR SMS, SILA SERTAKAN NAMA. TERIMA KASIH.

JUAN DANZA'S ADDRESS
D/A Juan Danza - Editor JomStar.com,
Locus Technology Sdn Bhd,
No 17-2, Jalan 3/76D,
Desa Pandan,
55100 Kuala Lumpur,
MALAYSIA

JUAN DANZA'S E-MAIL
juan.danza@gmail.com

JUAN DANZA'S FOTOPAGES
JuanDanza Fotopages

JUAN DANZA'S MYSPACE
JuanDanza Myspace

MY BELOVED "BLOGGERS UNITED"

:: Klubbkidd Blog ::
:: Ajami Blog ::
:: Vernon Kedit Blog ::
:: Sultan Muzaffar Blog ::
:: Afi Mogarus Blog ::
:: Budiey Blog ::
:: Fiebie Blog ::
:: Badrul After Six Blog::

:: Kevin Zahri Blog ::
:: Iqram Fotopages ::
:: Afdlin Shauki Blog ::
:: Nabil FC Blog ::
:: Mohariz Yaakup Blog ::
:: Elkapitan Blog ::

FAVOURITE BLOG

:: Wenkt Blog ::
:: Kash E.D. Blog ::
:: Nakaltitude Blog ::
:: Ejann @ E-jai Blog ::
:: Kayriel Blog ::
:: Tepak Sirih Blog ::
:: Rosman Positivo Blog ::
:: JawaMedoi Blog::
:: Malique Blog ::
:: Waiem Blog ::
:: Azlif FC Blog ::
:: Burn_acid Blog ::
:: Chotto Blog ::
:: Rynne Blog ::
:: Nizam Zakaria Blog ::

:: Senandung Semalam Blog ::
:: Iwanshu-Aswad Blog ::
:: Penabiru Blog ::
:: Hoipolloi Blog ::
:: Arenakita Blog ::
:: WSS79 Blog ::
:: Elf Blog ::
:: Gengsko Blog ::
:: T-merk Blog ::
:: Yesterdaey Blog ::
:: FaizNordin Blog ::
:: Midyrawk Blog ::
:: Altercronic Blog ::
:: Artyfeelhoneyme Blog ::
:: Dheqchik Blog ::
:: Sempoiizone Blog ::
:: Sumie Blog ::
:: Romzie Blog ::
:: RajaPelaut Blog ::
:: Eyzzros Blog ::
:: Kash E.D. Blog ::
:: Airpool Blog ::
:: Adam Mikael Blog ::

QUEENS' BLOG

:: Sherita Blog ::
:: Mimirinie Blog ::
:: CheDetz Blog ::
:: Leez Blog ::
:: Mirch Blog ::
:: Yasmin Ahmad Blog ::
:: Imah Lenggok Blog ::
:: Lealaurielle Blog ::
:: Mekla Blog ::
:: Ratu Sedut Blog ::

FAVOURITE WEBSITE


:: Raydcza Schaphyque Website ::


:: Premelodic Website ::


:: The Muffins Band ::

:: Amreen Cyber Website ::
:: Malaysia View TV ::
:: Ed Website ::
:: Bilut Website ::

PERHATIAN: Terapat beberapa masalah yang telah belaku menyebabkan banyak link hilang dalam blog ini. Jika ada sebarang masalah, sila e-mail dengan segera. Maaf atas kesulitan. Kepada pemilik-pemilik blog yang telah linkkan blog JuanDanza di blog mereka tetapi JuanDanza tidak linkkan pula blog mereka, sila tinggalkan pesanan di comments posting terbaru. Kerjasama antara kita semua amatlah diperlukan. Terima Kasih!

:: TARIKH PENTING ::

Birthday Ayahanda : 22 Julai
Birthday Bonda: 14 Jun
Birthday Diriku: 02 Disember
Birthday Fairuz Idzham: 16 Disember
Birthday Farah Izati: 15 Mac
Birthday Fakhrul Ihsan: 30 November
Birthday Ayein: 05 Januari
Birthday Azwady Yusof: 30 Mac
Birthday Shafrie: 14 Januari
Birthday Baim: 30 Januari
Birthday Asmawi: 25 Ogos

Birthday Britney Spears: 02 Disember (sama aku)


Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:

rss feed



Salmah - Get the Pink