function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}} function clickNS(e) {if (document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) { if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}} if (document.layers) {document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;} else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;} document.oncontextmenu=new Function("return false") // --> AF6 - TUGASAN MINGGU PERTAMA « [JuanDanza] Kataku-Akalku-Pandanganku-AkademiFantasia
Mar 17, 2008
AF6 - TUGASAN MINGGU PERTAMA



ASSALAMUALAIKUM...

Diari pertama, minggu pertama musim kali ini aku tonton dari ofis. Senang betul nak buat kerja sebab dah memang TV bersaluran Astro terpacak atas kepala kitorang semua je. So tepat pukul 6, kitorang dah on TV untuk lihat apa yang berlaku. Kalau nak tahu, kitorang mula-mula dah gelak sebab Sarimah pakai baju 'siaran ulangan'. Tak percaya? Bukak Aksi keluaran pertama yang Ramli MS pakai baju pink tuh. Alamak Kak Mah, kantoi la pulak!

Untuk permulaan, sesi berborak dan baca surat wasiat dibaca oleh Yana, Saida dan Nubhan. Nampak sangat tak sedih kan. Masa tu diorang masih kat kem yang bertempat di Putrajaya tu. Yang menarik, Nazieb yang tersingkir (tak ada rezeki, kesian aku kat dia...) sempat passed rantai untuk Ika. Amboi... Ni mesti kes sempat bercengkerama nih. Lepas tu mereka terus bertolak ke bangunan Akademi Fantasia. Sampai depan pintu, disambut oleh RA baru. Kalau musim lepas Abang Askrul dengan Kak Sherry, kali ini orang lain pulak yang jadi RA. Mereka adalah Shafiq dan Mariam. Both of them aku kenal sangat, since Shafiq memang aku selalu nampak dia jadi model for Oh! Lelaki!, dan Mariam yang aku panggil Che Am tu ada kena mengena dengan seorang selebriti popular sekarang nih yang bernama 'J'. Pandai-pandailah korang speku yer.

Masalahnya, sekarang ni aku nampak RA hensem dan cun melecun. Camno tuh? silap-silap korang siap tersalah undi pulak. Perhatian ye, takde maknanya korang nak AFUNDI SHAFIQ atau AFUNDI MARIAM sebab memang takde. Korang tekan la butang merah R tuh, pon takde nama diorang. so, sehensem atau secun mana pun diorang, korang takleh undi hahaha... Tapi aku tak nafikan jugak, silap-silap mau diorang berdua pulak yang ramai peminat nanti. Apa-apa pun, all the best to both of you.

Hah, bebudak ni dah start masuk kelas Cikgu Siti Hajar, tapi muka masing-masing... Ya Rabbi... Semua muka cam hapa dah. Mesti kes tak cukup rehat, then Cikgu Siti bercakap je. Aku tak tau la diorang punya roh kat mana dah tu. Yang si Naim tu siap boleh cover menguap, muka pun dah jadi herot. Ok la, itu je paparan diari pertama. Takde apa sangat pun, maybe sebab first day. Apa pun, untuk Kak Mah, selamat shopping baju lebih sikit ye. Daaa...

*********
Diari kedua, hari pertama, minggu pertama - sambung je daripada diari satu hari ni. Entahlah, sama je yang aku nampak. Tapi dah mula la ada gosip 'gitu-gitu' seperti babak si Stanly mengajar Ika nyanyi lagu Umbrella. Amboi, kellas kan hadek-hadek kalau bab lagu Rihanna kan. Pastu ada pulak sesi manja-manja Toi dengan Alif sementara tunggu masuk kelas.

Selain itu, seperti biasa hari pertama mesti ada perkenalan dan ucap selamat daripada tenaga pengajar. Wah, lain je nampak akademi tu sebab tenaga pengajar semuanya perempuan kecuali Abang Ramli. Yang lain, semua perempuan. Ok la, korang pun tau yang semua dah dapat lagu. Bagi aku, ni langkah bijak sebab sediakan lagu 'makanan' diorang pada minggu pertama. Sekurang-kurangnya takde la harapan musnah macam musim lepas. Apa taknya, baru nak syok-syok tengok, lagu macam hampeh, vokal masing-masing pun sedeh. So, dengan pemilihan kali ini yang diketuai abang Ramli MS, aku yakin tak la seteruk musim lepas.

Ini adalah tugasan pelajar AF6 bagi minggu pertama:

Pelajar Wanita

Saida
Terlalu Cinta Rossa

Sebelum ni orang kata Rossa ni macam muka adik dia, Datuk Siti. Aku sendiri tak pasti sama ada Saida boleh buat dengan baik atau tak menerusi lagu ni sebab aku sendiri tak berapa yakin dengan kekuatan vokalnya. Aku hanya dapat nilai sikit aje, itu pun masa PC pengenalan pelajar kat Marriot aritu, then dengar dalam Tirai AF6. Memang la sikit, tapi aku jadi pelik sebab bunyi dia ada yang tak kena. Tak tau la pulak kalau atas pentas minggu ni dia ok. Barulah kaum ibu ramai yang bangga sebab jadi ibu yang vogue dan boleh nyanyi. Saida beruntung sebab dapat lagus edap macam ni.

Nadia
Rindu - Hetty Koes Endang

Walaupun bersuara husky, tetapi Nadia dapat lagu macam ni. Bagi aku, suara dia tu la yang akan beri warna kepada lagu macam ni. Takde la timbul soal klise atau stereotaip sebab lagu ni lagu lama. Kalau orang lain nyanyi, mesti nampak biasa. But since Nadia yang diberikan tugasan ini, aku yakin minggu ni tepukan gemuruh akan berkumandang di Dewan Sivik MBPJ.

Stacy
No One - Alicia Keys

Makanan dia. Dari awal lagi aku dah nampak yang Stacy lebih banyak terdedah dengan lagu Inggeris, dan aku tak rasa akan jadi satu masalah untuknya menyanyikan lagu sebegini. Cuma, kena berjaga-jaga dengan soal diction dan cara menyampaikan setiap perkataan. Tapi jangan isau, Cikgu Fati kan ada. Bagi aku, Cikgu Fati adalah orang yang tepat untuk membantu.

Lufya
Engkar Bunga

Lagu ni jarang didengari ramai. Ada kebaikan dan keburukan apabila Lufya dapat lagu ni. Kalau orang jarang dengar, orang akan anggap lagu ni lagu Lufya kalau... diulangi KALAU Lufya mampu mewarnai lagu ini dengan baik. kalau haru, haru la sepanjang musim dan nantikan saat tarik beg. So, buat la betul-betul kan...

Ika
Umbrella Rihanna

Minah ni macam merangkak-rangkak masa nak sebut perkataan lagu ni. Isk, bagi aku lagu ni song of the year memandangkan ramai yang nyanyi lagu ni balik seperti Marie Digby, Boyce Avenue dan few bands. Tapi jangan risau, bagi aku kekuatan melodi tu akan membantu dalam penyampaian lagu ini, dengan syarat Ika kena yakin yang dia boleh buat. Sayang kalau dia hancurkan lagu ni. Tapi tu la, aku lebih suka kalau Abang Ramli mintak dia buat style akustik macam Marie Digby. Mesti syok!

Yana
Diriku Tapak Sulaiman Elyana

Bagaikan diriku tapak sulaiman! Wah... Lagu Elyana dinyanyikan oleh Yana. Gitula kan, nak jugak ada persamaan. Lagu ni memang radio friendly, but on stage aku rasa Elyana nyanyi pun biasa-biasa je. Kalau kat radio je sedap dengar. But aku tak tahu, kalau Yana boleh menguasai pentas, aku tak hairan boleh dapat tepukan.

Rina
Simply The Best - Tina Turner

Makanan Mama Rina nih. Siapa tak tahu lagu ni, nak pulak orang lama atau otai pulak yang dapat lagu ni. Korang tengok je la nanti macam mana persembahan nenek power nih.

Pelajar Lelaki

Faisal
Satu Kiblat Yang Sama Rabbani

Dalam ramai-ramai, aku rasa dia ni la yang dapat makanan paling lazat sebab ni memang 'makanan ruji' dia. Dengan tona suara yang memang sesuai dengan nasyid, bekas back-up vocal kumpulan Far East ni memang sesuai dengan lagu ni. Ada pulak yang kata dia ni boleh jadi dengan Mawi, cuma bagi aku suara dia agak kasar dan kena kontrol sikit cara penyampaian dia untuk lagu-lagu lain. Buatnya nyanyi lagu omputih jadik nasyid, tak ke naya!

Toi
Pagi Yang Gelap Hujan

Pemain angklung ni tak dapat dikesan lagi kekuatan vokalnya. Sama ada bersuara rempit atau romantrik, kita dengar la nanti. Pasal lagu, AKU TAKNAK KOMEN. TITIK!

Riz
Ketulusan Hati - Anuar Zain

Aku rasa Riz boleh nyanyi lagu ni sebab ni memang genre yang dia minat pun. mamat ni memang suka R&B, biasalah golongan macam dia ni memang suka lagu macam ni. Maksud aku, dia kan dulu group yang banyak mempersembahkan lagu macam ni. Sesuai la dengan dia. Cuma aku nak tengok nanti dari segi penghayatan yang akan ditonjolkan. berjaya atau tidak, tengok saja nanti.

Stanly
You Raise Me Up  - Josh Groban

Kellas Stanly dapat lagu ni. Memang makanan untuk dia yang bersuara tenor. Tapi aku tak tau la lagu tu jadi sesedap Josh Groban, ataupun Westlife, ataupun William Hung. Aku tak berani nak kata apa sebab mamat ni pilihan 'pemilih'. Mungkin dia ada masa depan cerah dalam industri seni suara sebab lain.

Naim
Memburu Rindu- Hattan

Rempit is back! Suka la lagu ni, sebab mengingatkan aku pada zaman kecik-kecik. Nyanyi lagu ni sambil naik buaian yang aku buat sendiri, ikat kat dahan pokok cempedak. Masa tu aku still duduk kat Sungai Koyan (tribute to Mael! Haha...) Oleh kerana ini memang gaya dan genre yang dia pilih, aku tak hairan kalau dia boleh bawa lagu ni dengan baik. Yang aku nak tekankan, sama ada cara pengawalan vokal dan showmanship berjaya menarik perhatian.

Alif
Sayang Sayang - Aliff Aziz

Lagu untuk orang yang cute. Maksud aku Aliff Aziz, mungkin juga Alif bagi sesetengah orang yang suka muka ala-ala anak mami nih. Alif bersuara tidak garau dan tidak besar, so mungkin sesuai membawakan lagu sebegini. kalau dia yang bawak lagu rock, entah apa la yang jadi. Lagu ni tengah 'in' so ini satu advantage untuk Alif memperlihatkan bakatnya.

Nubhan
Ruang Rindu Letto

Aku sendiri pun tak tahu sama ada sesuai ke tak mamat N9 ni nyanyi lagu ni. Aku tak pernah dengar cara dia nyanyi, so tak dapat nak bayangkan. Tapi lagu ni memang best. Kalau tak buat betul-betul, jangan marah kalau ada selipar jamban naik atas stage yo jang!


Posted at 09:25 pm by juandanza

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Previous Entry Home Next Entry


+ + + + + + +

Profile

 

Nama: Juan Danza
Umur: 27 Tahun
Tarikh Lahir: 02 Disember 1980
Tempat Lahir: Kuala Lumpur
Zodiak: Sagittarius
Agama: Islam
Bangsa: Melayu
Keturunan: Rawa dan Minangkabau
Asal: Pahang, Negeri Sembilan dan Perak
Asal Keturunan: Pagar Ruyung
Pekerjaan: Wartawan Hiburan
Hobi: Muzik, Karaoke dan memasak
Pendidikan: Sekolah Kebangsaan (LKTP) Sungai Koyan
(1987-1991)
Sekolah Kebangsaan Jelai 1 (FELDA)
(1991-1992)
Sekolah Menengah Victoria (Victoria Institution)
(1993-1996)
Asrama Semai Bakti Kuala Lumpur (FELDA)
(1993-1996)
Sekolah Menengah Sains sultan Haji Ahmad Shah (SEMSAS)
(1996-1997)
Universiti Teknologi MARA, Shah Alam
(1998-1999)
Universiti Teknologi MARA, Kampus Dungun, Terengganu
(1999-2002)




BLOG JUANDANZA MENYOKONG 100% KEBEBASAN BERSUARA MELALUI PENULISAN BLOG. HIDUP BLOGGERS UNITED!!!

(...hanya pengecut sahaja yang berani mengutuk di sebalik nama samaran - Juan Danza)



Tag Board

   
Calendar

<< March 2008 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Links





Qistina2

Best Malaysian Sites

Project:Maharani

Project:Maharani

>>> JUANDANZA <<<
>>> BLOG FAMILY <<<


AFITRI


ALIF


AMREEN


BLACKB


BURN


CAMARA


CARTOONJAWA


CHOTTO


CUTE


DEE


DEQCIKJER


DEWI


EJANN


GRRR


HANTU


HAIRI


HALY


IQRAM


IZ


JASE MARIO


JEL


JEZZ


KASH ED


KECEQUE


LEEZ


MIROSE


MONTOYA


MYRA


NINA


NURUL


PURPLE


QAZZAQ


RARARERA


RYNNE


SECRET WHITE


SPIDERX


STRATOVARIUS 7


SY LIA


TELO JAJA


TEPAK SIREH


TNI


VAMPIROO


WAHEEDA@NAJWA


ZACK R-RIJAL


ZEYHEY

JUANDANZA


BERITA BLOGDRIVE MENGENAI BLOG INI
1-TEKAN DI SINI

2-TEKAN DI SINI

JUAN DANZA HOTLINE
012-2454240
PERINGATAN: SILA HUBUNGI ATAU SMS JUAN DANZA UNTUK PERKARA-PERKARA PENTING SAHAJA. KEPADA YANG MENGHANTAR SMS, SILA SERTAKAN NAMA. TERIMA KASIH.

JUAN DANZA'S ADDRESS
D/A Juan Danza - Editor JomStar.com,
Locus Technology Sdn Bhd,
No 17-2, Jalan 3/76D,
Desa Pandan,
55100 Kuala Lumpur,
MALAYSIA

JUAN DANZA'S E-MAIL
juan.danza@gmail.com

JUAN DANZA'S FOTOPAGES
JuanDanza Fotopages

JUAN DANZA'S MYSPACE
JuanDanza Myspace

MY BELOVED "BLOGGERS UNITED"

:: Klubbkidd Blog ::
:: Ajami Blog ::
:: Vernon Kedit Blog ::
:: Sultan Muzaffar Blog ::
:: Afi Mogarus Blog ::
:: Budiey Blog ::
:: Fiebie Blog ::
:: Badrul After Six Blog::

:: Kevin Zahri Blog ::
:: Iqram Fotopages ::
:: Afdlin Shauki Blog ::
:: Nabil FC Blog ::
:: Mohariz Yaakup Blog ::
:: Elkapitan Blog ::

FAVOURITE BLOG

:: Wenkt Blog ::
:: Kash E.D. Blog ::
:: Nakaltitude Blog ::
:: Ejann @ E-jai Blog ::
:: Kayriel Blog ::
:: Tepak Sirih Blog ::
:: Rosman Positivo Blog ::
:: JawaMedoi Blog::
:: Malique Blog ::
:: Waiem Blog ::
:: Azlif FC Blog ::
:: Burn_acid Blog ::
:: Chotto Blog ::
:: Rynne Blog ::
:: Nizam Zakaria Blog ::

:: Senandung Semalam Blog ::
:: Iwanshu-Aswad Blog ::
:: Penabiru Blog ::
:: Hoipolloi Blog ::
:: Arenakita Blog ::
:: WSS79 Blog ::
:: Elf Blog ::
:: Gengsko Blog ::
:: T-merk Blog ::
:: Yesterdaey Blog ::
:: FaizNordin Blog ::
:: Midyrawk Blog ::
:: Altercronic Blog ::
:: Artyfeelhoneyme Blog ::
:: Dheqchik Blog ::
:: Sempoiizone Blog ::
:: Sumie Blog ::
:: Romzie Blog ::
:: RajaPelaut Blog ::
:: Eyzzros Blog ::
:: Kash E.D. Blog ::
:: Airpool Blog ::
:: Adam Mikael Blog ::

QUEENS' BLOG

:: Sherita Blog ::
:: Mimirinie Blog ::
:: CheDetz Blog ::
:: Leez Blog ::
:: Mirch Blog ::
:: Yasmin Ahmad Blog ::
:: Imah Lenggok Blog ::
:: Lealaurielle Blog ::
:: Mekla Blog ::
:: Ratu Sedut Blog ::

FAVOURITE WEBSITE


:: Raydcza Schaphyque Website ::


:: Premelodic Website ::


:: The Muffins Band ::

:: Amreen Cyber Website ::
:: Malaysia View TV ::
:: Ed Website ::
:: Bilut Website ::

PERHATIAN: Terapat beberapa masalah yang telah belaku menyebabkan banyak link hilang dalam blog ini. Jika ada sebarang masalah, sila e-mail dengan segera. Maaf atas kesulitan. Kepada pemilik-pemilik blog yang telah linkkan blog JuanDanza di blog mereka tetapi JuanDanza tidak linkkan pula blog mereka, sila tinggalkan pesanan di comments posting terbaru. Kerjasama antara kita semua amatlah diperlukan. Terima Kasih!

:: TARIKH PENTING ::

Birthday Ayahanda : 22 Julai
Birthday Bonda: 14 Jun
Birthday Diriku: 02 Disember
Birthday Fairuz Idzham: 16 Disember
Birthday Farah Izati: 15 Mac
Birthday Fakhrul Ihsan: 30 November
Birthday Ayein: 05 Januari
Birthday Azwady Yusof: 30 Mac
Birthday Shafrie: 14 Januari
Birthday Baim: 30 Januari
Birthday Asmawi: 25 Ogos

Birthday Britney Spears: 02 Disember (sama aku)


Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:

rss feed



Salmah - Get the Pink