function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}} function clickNS(e) {if (document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) { if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}} if (document.layers) {document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;} else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;} document.oncontextmenu=new Function("return false") // --> [JuanDanza] Kataku-Akalku-Pandanganku-AkademiFantasia
Mar 17, 2008
LEMBARAN AKADEMI FANTASIA MUSIM KE-6

ASSALAMUALAIKUM...

Hai semua! Aku harap semuanya ceria bila bukak-bukan blog aku kali ni, ada pulak update baru. Hehe... Ntah la, aku pun tak tau apa penyakit la dengan aku sekarang ni malas sangat nak update blog kalau nak compare dengan dulu kala. Kalau dulu, tak update satu hari pun rasa macam tak lengkap kehidupan. Sebenarnya, kalau nak ikutkan menulis blog ni boleh kurangkan stress. Mungkin jugak aku dapat cara baru hilangkan stress, so lupa lak nak update blog. Apa pun, aku nak ucapkan terima kasih pada korang yang tetap jugak bukak blog ni walaupun orang kata bersawang or blog alam barzakh. Takpe la, yang penting aku mesti dapat semangat balik untuk blogging. Aku tak nafikan kenangan dihentam masa lampau dulu membuatkan aku malas sangat nak aktif blogging. But since semua dah ok, aku rasa dah sampai masa aku kembali semula.

Well, untuk Akademi Fantasia musim keenam ni, secara langsungnya aku semakin hampir dengannya. Bukan apa, selepas kejadian 'Tipah Tertipu' dekat tempat keje sebelum ni, aku mendapat tawaran kerja yang merapatkan aku dengan AF6. Tapi dalam masa sama, aku pun kena jaga jugak sesetengah benda yang P&C. Takut pulak aku nanti dituduh pecah lobang. Sedangkan aku tak buat pun boleh kena tuduh, inikan pulak aku buat kan. So, aku rasa lebih baik aku diam dan tulis apa yang dah revealed dalam TV aje. Apa yang aku boleh tulis kat sini hanyalah komen aku dalam setiap yang terjadi sama ada dalam konsert ataupun diari harian.

Ok la, aku rasa korang pun dah tau siapa yang tercalon dalam AF6 kali ni. Daripada 25 orang yang dipanggil, tanpa Konsert Prelude sebaliknya ditukarkan dengan kem bina semangat ala lasak gitu, 14 terpilih masuk ke dalam AF6. Kesian jugak la pada yang lain-lain yang tak masuk tu. Iye la kan, dengar khabarnya ada yang siap buat kenduri doa selamat sebab dapat masuk AF, tiba-tiba tak sempat pun bergelar pelajar. Ada yang sampai berhenti kerja sebab terlalu yakin AF akan mengubah impian menjadi realiti, padahal selama ini pekerjaan itulah yang menyara diri dia dan keluarga. Tapi nak buat macam mana, kadang-kadang banyak benda yang kita korbankan demi mengejar cita-cita. Kalau dah terhenti separuh jalan tu, pandai-pandailah bangkit semula.

Mereka yang tidak ada rezeki...

Aku terfikir jugak kadang-kadang, cuba letakkan diri korang kat tempat mereka, Kalau tak pun, letakkan diri korang sebagai kaum keluarga terdekat, kawan-kawan rapat atau orang satu kampung kepada mereka yang tersingkir ni. Camana perasaan tu agaknya ye? Betapa besar harapan yang dibawa mereka, terhempas ke batu jua akhirnya. Tapi pesan aku kat orang kampung atau saudara terdekat yang dengki kat diorang ni, janganlah tambah kesedihan mereka. Jangan pulak korang jaja satu kampung kononnya diorang ni suwei la, takde bakat la, berangan atau apa saja kutukan yang mungkin korang boleh lemparkan. Aku nak cakap satu je, diorang ni antara yang terbaik daripada yang terbaik. At least, ada jugak muka diorang masuk TV. Yang kaki ngutuk ni, korang dapat apa? Korang nak keluar kat remote control TV pun belum tentu tau!

Bila kes macam ni berlaku, aku teringat dekat Isa, peserta konsert prelude AF3 dulu. Si Isa ni takde la miskin sampai tak makan, tetapi taraf hidup keluarga dia tak la sederhana. Tengah-tengah antara daif dan sederhana. Dia orang Sarawak, so nak datang ke Semenanjung sampai kena pinjam duit orang kampung dan bergolok bergadai semata-mata nak kejar cita-cita. Tapi bila tersingkir kat Konsert Prelude, musnahlah harapan. Paling menyedihkan, dah nak kena bayar balik duit yang dipinjam walaupun masa tu show sikit sangat. Last-last dengar khabar, sekarang ni Isa balik kampung dan teruskan hidup macam dulu. Kalau dia duduk KL mungkin dia ada peluang lain, tetapi macam mana dia nak survive kalau tak ada jalan untuk dia teruskan. Lain pulak ceritanya macam Shiha, Rina, Leez, Hazama, Liya dan Tasha yang tetap meletup walaupun hanya sampai Konsert Prelude saja. Diorang pandai cari peluang walaupun tak dapat dan tak sempat pun jadi pelajar. Yang lain macam Isa, Haider, Lynn, Jeff, Azlif, Diana dan Shaz pulak, aku tatau apa yang diorang buat dalam dunia seni ni. Yang ada aku terserempak atau terlepak pun Haider yang aku terjumpa kat Bukit Bintang berkeliaran tatau buat apa, Azlif jumpa kat Petronas TPM masa isi minyak, dan Shaz masa launching single Hazama.

Tapi kalau fikirkan balik, ramai juga yang bergelar bintang tetapi tak secerah bintang prelude yang berjaya. Korang sendiri nampak ramai bintang AF sebelum ni macam tercari-cari mana nak pergi. Album tak nampak, berlakon tak ada, show lagi la tak ada. Bagi aku, dalam dunia seni ni kena pandai cari peluang je. Kalau malas dan harapkan semua bergolek datang, jangan la harap. Kalau budak AF5, aku nampak ada la beberapa bintang ni yang rajin cari job macam Rizal, Shawal, Afiq, Noni dan sorang dua lagi. Tak dapat show nyanyi, cari peluang berlakon. Ada jugak la aku nampak terselit situ sini dalam drama tempatan. At least diorang ada keinginan, bukan feeling star tapi hado!

****************

Jom cerita pasal budak AF6...


Nama Penuh : Mohamad Aliff Mohd. Razali
Bangsa : Melayu
Status : Bujang
Umur : 22 tahun
Asal : Pulau Pinang
Tarikh Lahir: 30 September 1986
Tinggi : 170cm
Berat : 65kg
Hobi : Menonton wayang dan bermain gitar

Mamat yang kerja jurugegas TNB ni kalau ditengok dari segi rupa, macam ramai peminat. Ye la kan, kalau korang perhatikan juara sebelum ni, hanya yang bermuka jantan je yang jadi pilihan ramai. Dia ni anak kedua daripada tiga beradik, dan pernah menyanyi dengan Mila masa Berkampung Bersama Hotlink. Kelas gitu kan, tiap tahun ada je wakil dari Penang. Pendek kata orang Penang ni berbakat jugak noo... Dari segi suara, sebab tak tengok konsert lagi aku tak berani nak komen. Kita tunggu je la ek konsert pertama nanti. AFUNDI ALIF!


Nama Penuh : Muhammad Faisal Abdullah
Bangsa : Melayu
Status : Bujang
Umur : 21 tahun
Asal : Kuala Lumpur
Tarikh Lahir: 24 Februari 1987
Tinggi : 169 cm
Berat : 66 kg
Hobi : Bola sepak, futsal dan tenis

Mamat nasyid pernah jadi back-up singer untuk kumpulan nasyid Far East. kalau korang dengar dia nyanyi pun, korang boleh agak dia memang bersuara nasyid sebab lenggok dia memang menjurus ke arah itu. Muda lagi, baru 22 tahun dan still bujang. tapi tak tau la kalau dah ada awek ke belum. Ada peminat dah dia ni, sebab aku ada terima SMS cakap AFUNDI Faisal. Hehehe! Siapa yang SMS? Biarlah rahsia. Tunggu je la sapa nak form Fan Club untuk dia ni. Apa-apa pun, AFUNDI FAISAL!


Nama Penuh : Ika Nabila Abdul Rahim
Bangsa : Melayu
Status : Bujang
Umur :19 tahun
Asal : Pulau Pinang
Tarikh Lahir: 22 Jun 1989
Tinggi : 157cm
Berat : 46kg
Hobi : Menyanyi berlakon

Sorang lagi awek Penang yang bakal menempah jalan menjadi juara AF. Anak sulung daripada empat beradik nih sorang je anak pompuan dalam family. Kira heroin tunggal gituh. Suara? Aku tak tau lagi kemampuan minah ni sama ada dia macam Mila atau tak. Bukan apa, biasanya yang pompuan ni kita susah nak nampak dari awal sebab macam sama je. Apa pun, kita tunggu je la time konsert nanti. AFUNDI IKA!


Nama Penuh : Lutfyah Sheikh Omar
Bangsa : Melayu
Status : Bujang
Umur : 23 tahun
Asal : Johor Bahru
Tarikh Lahir: 2 Februari 1985
Tinggi : 5'5"
Berat : 55kg
Hobi : Menyanyi dan menari

Boleh tahan jugak minah JB ni sebab dah banyak kali muncul sebagai model iklan. Sekali tengok, aku rasa dia ni ada persamaan perangai kot dengan Dekna. Dia ni ada la kaitan dengan Betty Banafe, dan ada wajah ala-ala Arab gitu. Dia ni ada pakej, tapi maklum je la kan. AF ni kalau tak jaga kelakuan mesti orang tanak undi, especially pompuan. Tapi takpe, kalau dia betul-betul boleh nyanyi aku rasa tak ada masalah orang mengundi dia. yang penting, dia kena buktikan dia benar-benar berbakat dan bukan sekadar cantik sahaja. Aku rasa dia la paling vogue dalam ramai-ramai, apatah lagi umur dia pun dah 23. AFUNDI LUFYA!




Nama Penuh : Nadia Haswani Hasnan
Bangsa : Melayu
Status : Bujang
Umur :18 tahun
Asal : Kuala Lumpur
Tarikh Lahir: 14 April 1990
Tinggi : 5'00"
Berat : 49kg
Hobi : Menyanyi dan menari

Actually minah ni dah pernah terkenal, sebab cerita pasal dia ni pernah masuk alam newspaper Berita Harian dulu. Masa tu umur dia 16, tahun 2006. Dia ni pernah menang pertandingan menyanyi kat Maju Junction sehinggakan Jatt pernah offer kat dia untuk merakamkan album. Tetapi tak tahu sejauh mana pasal album tu, dan aku sendiri nampak ada kelainan yang dia ni tonjolkan. Cara macam urban, tapi aku tak nampak lagi kekuatan dia dalam lagu genre macam mana. Mungkin Abang Ramli MS tahu kekuatan dia. Dia ni aku pernah interview masa audition, sebab masa tu tunggu hujan teduh kitorang lepak dalam tempat menunggu ke stage 3. Dia ujibakat kat Astro, hari kedua kalau tak silap aku. Hari yang sama dengan Mama Rina. AFUNDI NADIA!


Nama Penuh : Muhammad Shauqi Naaim Salmi
Bangsa : Melayu
Status : Bujang
Umur : 20 tahun
Asal : Gerik, Perak
Tarikh Lahir: 23 Disember 1988
Tinggi : 183 cm
Berat : 70 kg
Hobi : Komputer, badminton, membeli-belah dan menyanyi

Nak jadi rezeki, Naim yang macam mat rempit nih dapat jugak masuk AF6 walaupun dah tak lepas masa uji bakat kat Penang. Sanggup nih redah datang KL semata-mata nak masuk AF6. Ternyata usaha dan pengorbanan dia berjaya sebab terpilih. Dia ni manja la jugak, sebab nenek dia yang jaga dari kecik. Tapi tu la, nampak je rempit tapi suka dangdut ok! Teringat lak aku kat Felix masa nyanyi lagu dangdut. Seronok la pulak. Mamat yang tinggi macam pokok kelapa ni aku rasa lebih kurang sama ngan Farha kot. Gambar kat atas ni nampak macam tak handsome sebab belum grooming, tak caya tengok Aksi edisi kedua nanti. Handsome la jugak sebenarnya. AFUNDI NAIM!


Nama Penuh : Ahmad Nubhan Ahamad
Bangsa : Melayu
Status : Bujang
Umur : 22 tahun
Asal : Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Tarikh Lahir: 2 April 1986
Tinggi : 180cm
Berat : 70kg
Hobi : Memancing

Orang kampung den! Sape yang minat muka baby face macam dia ni mesti nak undi dia kan. Yang ni nampak macam Dafi sket la. Tapi aku tak tau la sejauh mana dia punya 'Baik Punya!!!'. Dia ni asalnya kerja sebagai pegawai bank, tapi sebab minat menyanyi try la masuk AF. Sama ada amik cuti atau berhenti, aku pun tak pasti. Kalau Sampai final berbaloi la jugak, kalau tak, ontahlah... Den pun pun tak tau nak kato apo... AFUNDI NUBHAN!


Nama Penuh : Hairina Abd Halim
Bangsa : Melayu
Status : Ibu Tunggal (1 anak, 2 cucu)
Umur :44 tahun
Asal : Selangor
Tarikh Lahir: 6 Januari 1964
Tinggi : 5'2"
Berat : 56kg
Hobi : Menyanyi, memasak dan memancing

Agak-agak Kak Nita makan hati tak? Tapi takpe, sebab Kak Nita dah Diva. Mama Rina pulak diva in the making. Cucu dua ok, tapi menyanyi still bertenaga. Yang ni, aku harap penonton lebih berfikiran terbuka sebab dengan hasil titik peluh dia selama ni la, dia mampu sara anak dia yang sorang tu. Cucu pun dah dua, dan aku rasa inilah perserta AF yang paling diingati sebab pertama kali AF ada pelajar berusia 44 tahun. Aiyoh, kalau yang muda pun tak reti nak bersaing sedangkan tenaga masih kuat berbanding Mama Rina, aku pun tak tau nak kata apa. Yang penting, nampak sangat pengalaman tu yang boleh membawa kejayaan kepada mana-mana penyanyi. AFUNDI RINA!


Nama Penuh : Mohammed Idris Mohd. Zaizizi
Bangsa : Melayu
Status : Bujang
Umur : 22 tahun
Asal : Gerik, Perak
Tarikh Lahir: 19 Disember 1986
Tinggi : 177 cm
Berat : 78 kg
Hobi : Karaoke, boling dan video game

Haha... Aku kenal mamat ni sebab dia budak Equalstar. Dulu masa aku keje kat i-Remaja, diorang ada shooting baju raya ngan kitorang. Since that, kitorang selalu la contact. Dia ada bagitau yang dia nak pergi audition, dan ada jugak la mintak pendapat aku itu ini. Tak sangka lak dia dapat masuk. Good for him la. Dia ni boleh nyanyi, dan aku tak rasa dia ada masalah atas pentas sebab dia dah biasa. Selain dia, ada dua lagi budak Equalstar yang shortlisted iaitu Azhar dan Nazieb. Tapi nak buat camana, dah rezeki si Eddy (nama masa Equalstar) kan. AFUNDI RIZ!


Nama Penuh : Siti Norsaida Tarudin
Bangsa : Melayu
Status : Berkahwin (4 anak)
Umur : 32 tahun
Asal : Kuala Lipis, Pahang
Tarikh Lahir: 13 Disember 1976
Tinggi : 5'3"
Berat : 46kg
Hobi : Menyanyi dan bersukan

Yeszaa... Sorang lagi anak Pak Tarudin dan Mak Mah masuk dunia seni. Kalau dulu Datuk Siti dengan adiknya Saerah yang menonjol, this time kakak pulak. Adik yang nama Ali tu bila nak join lak? Hehehe... Kalau Ali masuk, mesti ramai awek gila kat dia. Saida ni boleh tahan jugak, tapi aku tau dia memang tak mampu nak bergantung kepada populariti adiknya Datuk Siti. Saida memang kena buktikan dia boleh nyanyi, walaupun tak setanding Datuk Siti. Kemasukan dia ni akan bagi kaler pada AF6. AFUNDI SAIDA!


Nama Penuh: Stracie Angie Anam
Umur : 18 tahun
Asal : Kota Kinabalu, Sabah
Agama : Kristian
Bangsa : Kadazan/Dusun
Status : Bujang
Tarikh Lahir: 18 Ogos 1990
Tinggi : 155 cm
Berat : 51 kg
Hobi: Menyanyi dan menari

Satu-satunya wakil Sabah musim ini selepas AF5 dibanjiri bintang dari sana seperti Ebi, Farha dan Noni dan AF4, Velvet, Nora dan Lotter. Pelik gak aku sebab ada sorang je musim ni. Tapi aku dapat rasa jugak sebab masa aku pergi Sabah aritu untuk lihat sendiri proses uji bakat di sana, memang lain macam kalau nak bandingkan sebelum ini. Tapi tak apalah, mungkin satu sudah cukup untuk kibarkan bendera Sabah semasa konsert final nanti. Itu pun kalau Stacy boleh buat betul-betul la. Jangan kasi malu sama Sabah! AFUNDI STACY!


Nama Penuh : Stanley Maringai David Impi
Bangsa : Iban
Status : Bujang
Umur : 25 tahun
Asal : Kuching, Sarawak
Tarikh Lahir: 6 Disember 1983
Tinggi : 155 cm
Berat : 70 kg
Hobi : Bermain piano, menyanyi dan melayari Internet

Haa... Inilah dia peserta AF bersuara tenor yang dicungkil bakatnya di Sarawak. Dia ni kira berbakat besar, dan suara macam dia ni tak banyak kat Malaysia. Actually kalau diperamkan kat Malaysia, sayang sebab bakat yang dimilikinya sangat berharga di luar negara. Langkah memberi peluang kepada Stanly memang bagus, manalah tahu ada Mat Salleh terpesona kalau tengok AF kali ni. Badan besar, tapi tak tahulah bakatnya besar jugak atau tak macam Bob. Kalau Bob boleh nyanyi pelbagai genre, yang ni aku tak pasti. apa pun, good luck for him. AFUNDI STANLY!


Nama Penuh : Khairul Nizam Baharom
Bangsa : Melayu
Status : Berkahwin (2 anak)
Umur : 31 tahun
Asal : Johor Bahru
Tarikh Lahir: 31 Mac 1977
Tinggi : 172 cm
Berat : 64 kg
Hobi : Berenang, buat lawak dan bermain angklung

Hebat tak dia ni. Dia pemenang dua pingat emas semasa World Championship of Performing Art 2005, di US dalam permainan angklung. Wah, hebat AF6 kali ni. Ada orang yang cukup berbakat dalam permainan alat muzik. Namun harus diingat, kekuatan vokal paling utama dalam AF. Walaupun dah kahwin, tapi jangan tak tau yang dia ni suka menyakat jugak. Anak dah dua, tapi dengar khabar dah nak masuk tiga sebab wife dia tengah pregnant. Takpe la Toi, asal pandai jaga diri ok la tu. Jangan sangkut lak dengan aweks dalam tu. Hehe... AFUNDI TOI!




Nama Penuh : Marliyana Omar Walid
Bangsa : Melayu
Status : Bujang
Umur : 24 tahun
Asal : Kuala Kangsar, Perak
Tarikh Lahir: 2 Julai 1984
Tinggi : 5'4"
Berat : 53kg
Hobi : Mendengar radio

Salima AF4 ada bagitau aku yang minah ni sekampung dengan dia. Bukan di Ipoh, tapi rumah family Salima di Kuala Kangsar. Dia pun tak sangka minah ni murah rezeki masuk AF. Ok la tu, ada jugak bakat baru. Dia ni pun dah banyak pengalaman menyanyi, tetapi tak tahulah bila masuk AF ni bertukar pulak. Biasalah, bila nyanyi dalam AF ni kena betul-betul sebab orang semua dok perati. Salah sikit je abis la. Tapi takpe, harap-harap dia leh gunakan sebaik mungkin bakat yang ada. AFUNDI YANA!

********************

MAJALAH AKSI AF
Edisi Pertama AF6

Ok la, apa-apa pun nantikan Diari AF6 setiap hari. Diari akan ditayangkan dua kali, yang pertama jam 6 petang dan ulangannya 8.30 malam. Yang kedua, jam 9 malam dan ulangan jam 5.30 pagi. Inilah masanya kita nak tengok karakter pelajar sorang demi sorang. Jangan lupa dapatkan majalah rasmi Akademi Fantasia, majalah Aksi AF. Banyak paparan menarik kali ini termasuklah interview eksklusif dengan Ramli MS, kisah peminat Mawi buat sembahyang hajat, gosip hangat pelajar AF dan banyak lagi la. Jadikan koleksi setiap AF ye. Tak mahal, RM3.90 je. Dapatkan sekarang!

 


Posted at 09:40 am by juandanza
Comments (2)  

Feb 26, 2008
SENARAI TENAGA PENGAJAR AF6
ASSALAMUALAIKUM...

Astro hari ini mengumumkan barisan tenaga pengajar Akademi Fantasia musim keenam (AF6), sekali gus melengkapkan fakulti rancangan realiti televisyen paling popular itu. Sebelum ini, Astro mengumumkan maestro Ramli MS dilantik sebagai Pengetua AF6. Ini kali kedua Ramli mengetuai sistem akademik AF selepas AF2. Pengarah Eksekutif Astro Entertainment Sdn Bhd, Zainir Aminullah, secara rasminya mengumumkan Astro menerusi saluran Astro Ria, membawa kembali barisan bekas tenaga pengajar musim lalu seperti Siti Hajar Ismail, Syafizawati Sharif, Linda Jasmine, Fauziah Nawi, Fatimah Abu Bakar dan Jasmi Rejab menyertai barisan kali ini. Astro turut memperkenalkan dua tenaga pengajar baru iaitu penyanyi Anita Sarawak dan Genervie Kam.

Anita Sarawak bertindak sebagai Guru Persembahan Pentas, membantu pelajar mengurus dan menguasai pentas dalam setiap persembahan. Pada musim ini juga, Astro memperkenalkan sistem baru dengan menugaskan tiga tenaga pengajar dalam bidang vokal iaitu Siti Hajar sebagai Guru Vokal Teknikal, Syafizawati sebagai Guru Vokal Persembahan dan Genervie Kam sebagai Guru Vokal/Muzik. Siti Hajar bertugas membantu dan melatih pelajar dalam aspek teknikal seperti teknik pernafasan, lontaran suara dan penyesuaian nada suara dalam persembahan. Syafizawati membantu pelajar mendapatkan lenggok suara yang betul, di samping membantu mereka mengenali identiti nyanyian tersendiri tanpa mengikut penyanyi asal. Genervie bertindak mendidik pelajar mengenali pelajaran asas muzik dan menyesuaikan mereka dengan teknik pernafasan dan lontaran suara.

Linda Jasmine sekali lagi diberi kepercayaan mengajar asas gerakan tarian, dan bertindak sebagai Guru Kareografi. Fauziah Nawi pula bertugas sebagai Guru Seni Persembahan, membantu pelajar mendalami dan menghayati lirik serta mengajar cara penguasaan emosi dan pembinaan karakter di pentas nyanyian. Fatimah abu Bakar, Perunding Motivasi dan Guru Bahasa Inggeris ditugaskan memberi motivasi dari segi mental dan fizikal, selain menanam keyakinan dan memberi perangsang ketika pelajar menghadapi masalah. Dia juga membimbing pelajar menguasai Bahasa Inggeris melalui aktiviti berkumpulan, selain membantu pelajar mendalami lirik lagu dalam Bahasa Inggeris.

Jasmi Rejab memberi khidmat nasihat berkenaan penampilan dan fesyen kepada pelajar.

Posted at 06:11 pm by juandanza
Comment (1)  

Feb 23, 2008
HERO REMAJA 2007/2008
ASSALAMUALAIKUM

Debaran Pencarian Hero Remaja 2007/2008 berakhir apabila Ahmad Kamal Ahmad Adli, 21, penuntut di Institut Intergratif Media Malaysia (MIIM) dipilih sebagai Hero Remaja 2007/2008. Anak kelahiran Pekan, Pahang itu membawa pulang wang tunai sebanyak RM3000, tiket penerbangan pergi dan balik ke Gold Coast, Australia bernilai RM3000 tajaan Air Asia X, pakej percutian ke Tokyo bernilai RM8000 tajaan Tokyo International Talent Agency and MA Event Entertainemnt, jam tangan Roscani tajaan Roscani Paris, barangan perapi diri bernilai RM1000 tajaan L'Oreal Paris, tajaan pakaian Tropicana Life bernilai RM1000, pakej spa bernilai RM400 tajaan Essentia Spa, barangan wangian bernilai RM800 tajaan Egyption Portion, trofi dan selempang.

Dalam acara yang diadakan MATIC, Jalan Ampang itu, juri yang terdiri daripada bekas hero remaja, Norman Hakim; Kudsia Kahar, penyampai Radio Era, Linda Onn; pengarah dan pelakon, Ahmad Idham; model dan pelakon, Aleeza Kassim dan Richie Rachman turut memilih Wan Hafizol Wan Omar, 22, sebagai pemenang tempat kedua. Manakala, peserta tunggal berbangsa Cina, Yeo Keong Lee, 22, menduduki tempat ketiga. Pengacara pada majlis itu, Aznil Haji Nawawi, sebelum itu mengumumkan keputusan Hero Favourite yang dimenangi peserta dari Kuantan, Pahang, Khairul Amilin Abdullah Shukor, 22. Hero Macho pula diberikan kepada peserta Idris Khan Abdul Ghaffar Khan, 22 tahun. Idris turut dipilih Aznil sebagai Hero Cool kerana keyakinan yang ditunjukkan semasa berada di atas pentas.

Selain mereka, pertandingan itu turut disertai Mohd Jaslin Puasa, Mohd Hakimi Hassim, Mohd Aliffadhli Zakaria, Syed Amir Faisal Syed Ali, Mohd Amar Hakim Mohd Mokhtar dan Amar Alfian Aziz Mohd Zaki. Kesemua peserta menjalani ujian IQ dengan menjawab soalan yang diberi juri kepada mereka, sebelum meneruskan cabaran dengan pertunjukan fesyen pereka tempatan seperti Hatta Dolmat, Hazwani Osman dan Bon Zainal.

Majlis pertandingan itu turut dimeriahkan dengan tarian pembukaan Fifi Dancers dari Universiti Teknologi Mara, persembahan artis seperti Aliff Aziz, Aesar Mustafa, Alif Afif dan bekas anggota VE, Lah bersama anak didiknya.

Posted at 06:12 pm by juandanza
Comments (2)  

Feb 19, 2008
MAWI MENGAKU BERCINTA?
ASSALAMUALAIKUM...

Aku memang penat minggu ni, apatah lagi aku memang tak cuti langsung bermula minggu lepas. Hari Sabtu tu, aku dah kena bangun awal-awal untuk pergi ke Astro Fest di Astro Bukit Jalil. Kalau ikutkan hati macam malas, sebab lepas tu ada PC Cornetto Love Sparks bersama Dafi dan Gita Gutawa kat Planet Hollywood. Tetapi, berbaloi jugak aku pergi Astro Fest sebab dapat scope baru. Mawi mengaku serius dengan 'dia'. Entahlah, aku tatau la sama ada betul apa yang aku dengar. Mawi mengaku serius? Tak pernah selama ni dia mengaku yang dia benar-benar ada hubungan intim dengan dia tu. Aku rasa korang pun tau kan siapa yang aku maksudkan ni. Ni antara perbualan aku dengan dia...

Ramai yang berkata Mawi akan menamatkan zaman bujang tahun ini (2008). Benarkah?

Saya serahkan saja kepada jodoh. Kalau cepat saya kahwin. Kalau ditakdirkan lambat pun, saya terima.

Betulkah 'dia' yang bakal menjadi isteri Mawi?

Biarlah jadi tanda tanya. Kalau benda betul-betul nak jadi nanti, saya akan beritahu.

Pada mulanya ramai peminat sukar menerima 'dia' sebagai bakal isteri Mawi. Namun, sekarang orang sudah tidak kisah siapa pun pilihan Mawi, malah merestui jika 'dia'lah pilihan Mawi. Mawi gembira dengan perkembangan ini?

(Terdiam seketika). Siapa pun pilihan saya, saya harap peminat dapat terima. Doakanlah kebahagiaan saya. Pada saya, saya gembira jika peminat gembira.

Mawi rasa, Mawi sudah mampu berkahwin?

Walau apa pun, untuk berkahwin, persediaan kena ada. Saya tak boleh main hentam saja kalau nak kahwin. Saya kena belajar hidup berumahtangga. Saya tak nafikan, keinginan berkahwin itu ada.

Kenapa tak kahwin saja. Kalau diikutkan, dari segi kewangan Mawi lebih daripada mampu. Apa yang jadi batu penghalang untuk mendirikan rumahtangga?

Saya tak ada halangan. Cuma belum sampai masa saja.

Kalau begitu, Mawi benar-benar serius ada hubungan dengan 'dia'?

Saya memang serius dengan dia.

Kalau ada yang nak tahu dengan lebih lanjut, silalah bukak JomStar.com. Aku nak update panjang-panjang, tapi laptop ni nak habis bateri pulak. So nanti aku update lagi k.

Posted at 10:48 pm by juandanza
Make a comment  

Feb 16, 2008
SEMBUR RACUN!
Assalamualaikum...

Setelah lama aku tak update, kali ni aku bebetul nak update balik. Memang dah banyak kalia ku cakap nak idupkan balik blog ni, tapi tu la. Tuntutan kerja banyak, then aku tak banyak kemudahan macam zaman-zaman dulu. Tapi sekarang dah ok balik, dan aku berazam nak blogging balik. Ntah la, sayang pulak kalau aku asyik nak biarkan blog ni macam ni. Aku ada banyak bahan nak kongsi dengan korang, tapi selalu tak kesampaian.

Semalam aku gi interview dengan pelakon Indonesia yang berlakon filem anak dengan Erra Fazira dan Ida Nerina. Ok gak la mamat ni, tak sombong walaupun umur dia dah 32 tahun. Dia bawak watak doktor psikiatri dalam citer tu. Tapi bila dia kata dia dah kahwin, ramai la yang makan hati. Hahaha... Kalau ada yang ingat, dia ni pernah berlakon filem Brownies.

Malam pulak, aku pergi tengok siaran langsung Gelanggang Raja Lawak. Memang lawak sebab ini la kali pertama aku pergi tengok. Sejak musim pertama, aku memang tak pernah pergi tengok live. Musim kali ni macam best lak. Malam tadi aku tengok la show Ketampi, Nabil, Shah, Pak Tam, XN3 dan Cham. Nabil dengan Cham nyer lawak memang best. Gila-gila betul. Cuma aku tak puas ati sebab Ketampi lak yang kuar.

Pada aku la kan, XN3 tu memang tak best. Selama aku ikuti persembahan diorang kat TV pon, aku memang tak rasa persembahan mereka boleh dipanggil lawak. Macam Shah pulak, memang tak bagus mana pun malam tadi, tapi ada beberapa minggu Shah tunjukkan persembahan yang bagus. Macam XN3 memang tak pernah best. Tapi dapat undian tinggi. Aku ingatkan AF je yang ada undi sebab favourite. Rupanya dalam Raja Lawak pun ada.

Lepas abis semua, aku lepak makan nasi lemak kat belakang Wisma Ali Bawal tu. Terjumpa la Pak Tam dengan Along Cham yang tengah makan. Sempat la borak-borak. Kebetulan Pak Tam orang Kuantan, so keluar la slang Pahang sikit-sikit. Hehehe... Then Shah pulak muncul. Dia cakap, memang persembahan dia tak bagus malam tadi. Tu yang sampai lari ke belakang pentas masa Ketampi diumumkan terkeluar. Nangis rupanya!

Nanti aku masukkan la gambar. Tak sempat nak taruk arini. Daa...

Posted at 07:21 pm by juandanza
Comment (1)  

Dec 17, 2007
YANIE - JATUH CINTA

ASSALAMUALAIKUM...

(Gambar kredit Kak Imanatasya)

Lagu terbaru Yanie - Jatuh Cinta. Dengarkan...


Posted at 09:26 am by juandanza
Comments (2)  

Dec 16, 2007
REUNION!
ASSALAMUALAIKUM...

Gambar ini memberi seribu makna bagi kami bertiga...



"KAMI BAHAGIA!!!"

Juan Danza - Marinie - Jemang

Posted at 12:10 am by juandanza
Comments (3)  

Dec 8, 2007
LINTAS LANGSUNG PERNIKAHAN SHARIFAH ALEYA

ASSALAMUALAIKUM...

Aku sempat update dari Masjid Sri Damansara. Ni gambar eksklusif semasa majlis pernikahan Sharifah Aleya dan Ashraff...

Sewaktu khutbah nikah dibacakan

Sharifah Aleya ditemani semua adik-beradiknya menunggu penuh sabar

Sewaktu pernikahan berlangsung

Sah Ashraff dan Sharifah Aleya menjadi suami-isteri

Sharifah Aleya ceria di samping keluarga

Updated 10 minit selepas pernikahan. Terima kasih WiFi percuma, lintas langsung dari dalam Masjid Sri Damansara!

 


Posted at 09:19 am by juandanza
Comment (1)  

Dec 1, 2007
ADAKAH AKU AKAN MENANGIS LAGI?

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni Sabtu, bermakna aku akan menyambut ulang tahun kelahiran yang ke-27 esok. Ntahlah, sepatutnya aku seronok. Biasalah, mana ada orang yang tak seronok bila sampai tarikh yang dinantikan setiap orang. Tapi aku sendiri tak pasti adakah aku akan terus berduka pada tarikh ini sejak 2002 dulu? Ini disebabkan tak pernah satu tahun pun sejak tahun tu aku tak menangis. Sebab apa? Sebab setiap kali aku menyambut hari lahir, aku akan meratapi satu kejadian yang aku takkan lupakan sampai bila-bila.

Back to 2002, pada ulang tahun kelahiran yang ke-22, aku menangis buat kali pertama kerana pada tarikh itu jugalah hubungan aku dengan orang yang paling aku sayang terputus, gara-gara kawan yang tikam aku dari belakang. Hubungan selama hampir tiga tahun putus pada tarikh itu. Sehingga kini, tidak ada seorang pun yang boleh gantikan dia dalam hidup aku. Dialah cinta pertama aku, dialah yang tetap bertakhta dalam hati aku walaupun dia kini sudah menjadi milik orang. Pertengahan tahun dalam bulan Jun lepas, dia dah nikah dengan orang lain. Yang menjadi kenangan, sebulan sebelum dia melangsungkan pernikahan, dia ada call aku dan mengakui hatinya tetap pada aku walaupun dia dah jadi milik orang lain. Takpelah, dah memang jodoh aku bukan dengan dia. Jadi aku dah redha.

02.12.2006. Sepatutnya seseorang yang turut aku sayang meraikan hari lahir bersama-sama aku. Namun, sikap dia yang ketika itu menyakitkan hati menyebabkan semua rancangan aku punah. Ranap sama sekali. Buat kesekian kalinya, aku menyambut hari lahir dengan berkurung dalam bilik dan dibasahi air mata. Aku lemah? Tak sebenarnya. Tetapi adakah seseorang itu boleh menahan rasa kecewa apabila orang yang disayangi tiada di sisi ketika sepatutnya kita gembira? Dia menanam janji lagi. Katanya, 02.12.2007 dia akan memastikan perkara itu tidak berulang. Dia takkan buat aku menangis lagi. Katanya, aku sudah ada dia dan aku tak perlu risau mengenainya. Namun sekali lagi, bukan sekadar tidak bersama lagi, malah dia sudah pun jauh. Jauh dari mata, malah jauh daripada ingatannya.

Sepatutnya sekarang aku berada di Janda Baik, tempat impian aku menyambut hari lahir kali ini. Namun, atas tuntutan kerja, aku akur dengan keadaan. Segalanya ditangguh minggu depan. Namun adakah keistimewaannya akan sama dengan tarikh itu? Aku pun tak tau. Malam inilah penentu segalanya. Jika tiada apa-apa, sejarah mungkin berulang, apatah lagi semua orang yang aku sayang (bukan keluarga) macam endah tak endah saja. Masing-masing sibuk dengan tugas masing-masing sedangkan setiap kali hari lahir mereka tiba, akulah orang yang paling sibuk memberi ucapan. Bila tiba turn aku, semua macam biasa je. Ntah la, mungkin aku tak penting lagi kot. Aku pun dah lali dengan keadaan ini.

Apa-apa pun, aku nak ucapkan selamat hari lahir kepada diri sendiri, dan menanam azam dalam umur 27 ni aku nak capai apa yang sepatutnya aku capai. Dari segi kewangan, Alhamdulillah semakin stabil berbanding dulu. Aku anggap kerjaya aku di tempat baru adalah hadiah paling besar dalam hidup aku sebagai wartawan.

Mekap artis bidan terjun dok mekap Ameer

Baru-baru ini, aku menerima jemputan daripada Warner Music Malaysia untuk majlis minum petang bersama Acha Septriasa, Estranged dan Ahli Fiqir. Kebetulan aku baru je lepas photoshoot dengan Ameer untuk ruangan JomStar Dude kat Taman Tasik Permaisuri. Ye la, itu je lokasi paling menarik yang dekat dengan rumah dia. Sebab dah lewat, aku pun angkut Ameer pergi sekali function tu dengan photographer JomStar, Dannial. Diorang buat kat KTV Bangsar, so boleh nyanyi-nyanyi katanya.

Sempat pose ngan Ameer gak...

Macam-macam la aktiviti yang diorang buat termasuklah berduet dengan artis pada hari tu. Ada yang berduet dengan Acha, ada yang duet dengan Mawar Berduri. Yang penting, aku pun nyanyi jugak berduet dengan Rich. Aku cukup suka dengan Estranged, sebab tu aku nak duet dengan Rich. Sian lak kat Rich sebab aku pilih lagu Mungkin daripada Anuar Zain. Lari genre dengan si Rich hehehe.. Last=last Rich buat second voice je, buat backup. Terasa kejam la pulak, tapi best sebab Rich pandai buat second voice.  Dapatlah aku sebotol sparkling juice ngan satu bar panjang Swiss Chocolate. Sedap!

Ameer ngan Estranged...

Lepas habis semua tu, aku berkejar pulak gi majlis doa selamat filem Eee... Hantu dekat Hotel Maluri. Nasib baik la dalam KL ni aku tak sesat sangat, tapi susah jugak nak cari hotel tu sebab terletak sebelah dalam. Artis yang ada masa tu termasuklah Ashraff Siclair, Raja Farah dan beberapa orang lagi. Lepas tu, aku terus hantar Ameer balik umah dan Dannial kat ofis.

Setelah itu, aku bergerak pulak ke Hartamas sebab nak lepak dengan Joe and the gang. Konon nak lepak kat Uncle Don sebab dah lama tak lepak situ. Tapi sempat lepak kejap je sebab Joe dah bising-bising makanan kat sana dah tak best macam dulu. Aku pun perasan jugak Uncle Don dah takde apa yang menarik selain tempat dia agak cosy. Kalau dulu Uncle Don la tempat lepak nombor satu aku, sekarang aku dah tak minat la. So, kitorang pun bergerak ke Haratamas Square. Actually aku tak minat Hartamas Square sebab bising. Aku ni kan pencinta rimba, mana suka bising-bising. Tu la sebab aku selalu elak bila orang ajak pergi disko. Lain la party, memang kita dah tau camana. Aku tak suka bersesak-sesak, pastu bising. Aku cepat loya bila berada tempat camtu.

Gambar lepak ngan Kecik kat ABC malam sebelumnya...

Zany yang kecik tapi suara beso!

'Lama' kemudian barulah Kecik datang membawa Zany yang comel tu. Aku ingat lagi dulu Zany kecik sangat, suara pun kanak-kanak riang lagi. Sekarang dia dah besar, dah presentable la berbanding dulu. Apa lagi, dok borak, ngacau Zany dan buat magic pulak. Biasalah, bila dah duduk sama, Joe, Kecik ngan aku pun mula la buat magic memasing. Aku tak la terror, tapi boleh la sket-sket. Dah lewat barulah balik. Tu pun kalau ikutkan memang tak balik, tapi sebab Hartamas Square dah tutup lampu terpaksalah chow.

Website Niskala

Semalam pulak, aku pergi showcase kumpulan baru Niskala kat Planet Hollywood. Aku ingatkan sape la Niskala ni, rupanya bekas kumpulan headwind. Tapi diorang tak pakai Zainal dah la. Tapi serius, muzik diorang memang best dan syok dengar la, especially lagu Nada. Jangan marah, ada lagu Sabri Yunus siap buat rap dikir barat lagik. Kiranya, kena support la Niskala ni sebab muzik diorang agak unik dan easy listening. Nak tau lebih lanjut, masuk website Niskala.

Habis je showcase, aku pun ajak Dannial lepak Starbucks kat depan KL Plaza tu sebab malas nak melawan jam petang-petang tuh. Sambil-sambil menaip story Niskala, aku pun minum Caramel Frappucino ngan sepotong Bluberry Cheesecake. Tengap sesedap melayan perasan, ada orang pegang bahu aku dari belakang. Toleh-toleh, rupanya Shawal. Alkisahnya, dia tengah shooting untuk drama. Yang penting, ada awek tomboy dengan dia masa tu. Kalau nak tahu cerita sensasi, tunggu kemunculan JomStar.com.

Tugeder-geder...

Sementara nak tunggu orang lain punyer shot, dia sempat la layan Mocha Frappucino ngan aku. Lama gak kitorang sembang berdua. Segala benda la aku dapat tau. Ye lah, selama ni tak dapat betul-betul borak ngan dia. Kiranya aku conquer sorang la semalam hehe... Ok la, tengok la sendiri aksi Shawal nih bila dah dok depan kamera laptop aku nih...

Ko ingat tu cermin ke Shawal?

Apa yang dia tengok pon aku tatau...

Daripada hari terang sampai dah gelap melepak... Handsome ke Shawal?

Dan saksikan... Galeri sengal Shawal!!!


Posted at 12:34 pm by juandanza
Comments (7)  

Nov 28, 2007
TANGGUH

ASSALAMUALAIKUM...

Aduh, lamanya aku tak update blog ni walaupun dah masuk Rabu. Sesungguhnya aku memang bz giler sampai masa untuk diri sendiri pon takde. Apatah lagi nak update blog. Hari tu aku sempat update sampai pertemuan dengan Taufik Batisah je, tapi tak sempat nak update pasal Konsert Suria FM yang berlangsung dengan jayanya di Dataran Merdeka. Walaupun ada yang kata tak capai sasaran penonton yang hadir, bagi aku itu dah cukup membuktikan Suria FM ada pendengar. Kalau tak laku, langsung orang tak datang. Tapi terus terang cakap, rugi sapa yang tak pegi sebab artis yang buat persembahan bukan calang-calang. nama besar termasuklah Mawi, M Nasir, Erra Fazira, Dayang Nurfaizah, Fabulous Cats dan ramai lagi la. Tak larat aku nak tulis. Tapi yang paling istimewa, inilah kali pertama stesen radio di Malaysia berjaya menggabungkan empat kawan lama dalam satu pentas. Mereka ialah jejaka-jejaka Singapura - Taufik Batisah, Syed Azmir, Adib Fabulous Cats dan Imran Ajmain.

Sempat pose kat tepi stage

Alhamdulillah pada malam tu cuaca baik, tambahan lagi disinari cahaya helikopter yang dok pusing-pusing atas dataran semasa Mawi nyanyi. Agaknya masa tu diorang tengah ronda kemungkinan pasukan piket Hindraf akan mula malam tu. Tapi aku tak kisah pun, yang aku tau enjoy je tengok konsert. Seronok pulak bila tengok artis semua berkumpul untuk support Suria FM. Masa sampai tu aku tengok artis tak semua sampai lagi kecuali Farawahida. Mula-mula je feeling dok bawah khemah yang disediakan untuk media, tapi lepas tu terus naik kat belakang stage. Jumpa la semua yang ada termasuk Dafi dan lain-lain.

Dengan Taufik Batisah sejurus tamat konsert

Tapi ada la satu insiden yang agak menyakitkan hati aku apabila ada sorang photographer yang aku pun tatau dari mana cuba nyelit time photographer tempat aku keje tengah ambik gambar Dafi. Aku paham la semua orang cuba nak dapat scope masing-masing. Tapi yang aku tak puas ati, aku punyalah susah-susah nak tarik Dafi gi cari angle terbaik untuk JomStar, sampai Dafi sudi nak terbaring bagai kat atas tembok tepi tiang bendera tu,  sedap-sedap je dia nak curi shoot tu. Tak pasal-pasal aku yang susah nak maki orang ni tetiba naik hantu. Aku bukan apa, selama ni aku hormat orang lain punya shot, apsal ada manusia yang tak reti bahasa main redah je. Geram la jugak. Tapi tu la, aku malas nak cakap banyak. Harap-harap paham sendiri sudeh...

Berlatar belakang Bangunan Sultan Abdul Samad.. Punya la ramai orang kat tepi tu...

Apa pun, congratulation Suria FM!

*****

Malam Ahad, terjawab sudah mereka yang bakal ke final Juara Lagu nanti. Mereka adalah:

Siti Nurhaliza - Destinasi Cinta
Estranged - Itu Kamu
Janjiku - Sofaz
Angan Dan Sedar - Mawi
Sembunyi - Misha Omar & Andy Flop Poppy
Farhana (Puteri Bumi Kanyalang) - Jinbara

Penonton yang hadir lebih ramai daripada Balada, sehebat kategori Pop Rock yang memperlihatkan pertandingan sengit 10 lagu bertanding. TV3 membuat kejutan dengan memasukkan sebuah lagi daripada kategori ini untuk ke Juara Lagu. Ye lah, pada mulanya TV3 nak masukkan lima lagu je daripada kategori ni. Tau-tau ada kezutan 'realiti TV' pulak katanya. Tapi aku sokong la sebab sengit giler. Yang tak dapat masuk adalah Percayalah Sayang - Vince (Vince/M Zulkifli), Aku Pencintamu - Felix (Ajai/Ajai), Satu Harapan - Jaclyn Victor (Audi Mok/Nur Fatimah),
dan Tiga Malam Tanpa Bintang - Fiq (Master G/Azmeer).

Komen aku:

Percayalah Sayang - Vince
Gerakan Vince atas pentas lebih rancak daripada lagu. Nampak macam dia berusaha sangat nak buat lagu nampak Pop Rock. Vokal agak tenggelam, mungkin kerana sistem bunyi kurang memuaskan di dalam auditorium. Bengkek la jugak sebab kat belakang macam tak tengok live. Mungkin di televisyen lebih baik la kot.

Farhana (Puteri Bumi Kanyalang) - Jinbara
Pembukaan yang baik dari segi vokal. Menerima tepukan gemuruh yang hadir, membuktikan band Malaysia bukan calang-calang. Walaupun ada yang tak suka, tapi kena ambik kira jugak la sebab lebih ramai yang suka daripada tak suka. Bagi aku diorang ni harus diberi peluang sebab dah banyak kejayaan yang mereka buat.

Aku Pencintamu - Felix
Felix masih dalam keadaan kurang sihat akibat selsema ketika menyampaikan lagu Aku Pencintamu ini. Lagu ni takde la kuat mana, dan Felix betul-betul nampak gugup. Agak lemah jugak la persembahan dia kali ni berbanding kat AF dulu. Tapi takpe, sekurang-kurangnya dia mencuba.

Satu Harapan - Jaclyn Victor
Persembahan diiringi penari nampak rancak. Namun suasana di dalam auditorium tenggelam khususnya pihak media yang berada di bahagian belakang. Itu pun aku rasa Jac dah berhabis dah kuat suara bila nyanyi. Hmm... Lagu ni tak dapat masuk. Tapi takpe, at least dia dah masuk dalam kategori Balada. Lagipun lagu ni hanya popular, tapi tak kuat nak banding yang lain. Sedap memang sedap.

Janjiku - Sofaz
Tahniah masuk final walaupun persembahan A-D-O! Vokal teruk giler. Tatau la, tak jaga suara atau penat kot... Lagu ni masuk sebab dah memang kuat dari awal dari segi melodi dan lirik. Kalau ikutkan persembahan, lebih baik Fiq yang masuk!

Sembunyi - Misha Omar & Andy Flop Poppy
Biasa jer. Takde hype pun. Tenggelam sebab lagu ni mendatar. Tapi tu la, lagu ni kuat kot. Rezeki yang baik untuk mereka berdua. Pastu ntah la, atas stage macam tak meyakinkan. Kena buat sesuatu la kot untuk final.

Tiga Malam Tanpa Bintang - Fiq
Penyanyi rock muda yang berpotensi menjadi nama besar ini memiliki kualiti vokal yang bukan calang-calang. Persembahan solo Fiq memberi kesan kepada pendengar walaupun dalam keadaan audio yang kurang memberangsangkan. Tapi sayang, tak dapat masuk hingga memelikkan banyak pihak. Best tu lagu ni...

Estranged - Itu Kamu
Sedap, menghiburkan dan bertenaga. Serius aku cakap. Inilah Rich yang sebenar. Lagu pun best. Siti Nurhaliza pun puji tau.

Angan Dan Sedar - Mawi
Mawi menari? Itulah hakikatnya dalam persembahan Mawi menerusi lagu Angan Dan Sedar. Mengikut step tujuh penari, Mawi nampak hebat atas pentas. Cara menyanyi pun bagus. Selamat bertarung la ye dengan Siti!

Siti Nurhaliza - Destinasi Cinta
Siapa yang berani komen? Memang bagus walaupun dah berehat beberapa tahun dalam Juara Lagu. Tunggu je la kemunculannya nanti.

Antara komen peribadi...

Loloq - Pada mulanya rasa macam ada chance untuk masuk, tapi terpulang kepada juri. Pop rock agak susah sikit. Band semua masuk. Dan bila semuanya dah masuk, jadi juri pandai la (ketawa). Terkejut sebab lagu Fiq tak masuk sebab ada elemen popular. Saya kesian fiq tak dapat. Yang lain saya dah boleh jangka. Mawi perform ok. Mungkin juara akan datang daripada kategori pop rock walaupun semua ada chance untuk menang. Faizal Tahir pun ada chance. Mungkin trend band akan datang semula. Inilah yang nak tolong radio kita. At least peminat tau kita ada band juga. Pilih enam lagu secara tak langsung mengatakan Pop Rock kuat. Kalau tak, takde sebab nak bagi pop rock menang.


Encik Azhar Borhan - Masa penilaian lagu dulu, juri memikirkan kekuatan lagu. Balada dan Pop Rock sama-sama kuat. Mengikut penilaian awal, persembahan malam ni ada imbangan untuk tambah lagu jadi enam ke final, ini interest of anugerah juara lagu. Lagu dalam kategori ini kuat, elok kita tambah. Kita kena fikir 14 lagu nanti macam mana. Ini late decision, amik kira kelompok lagu sebagai kuat, acara kami harapkan betul-betul hidup. Harap Pop Rock dapat enhance event. Consideration dah dibuat sejak awal. Kita melancarkan muzik-muzik awal tahun nak perjuang lebih banyak pengkarya yang tak dapat peluang, seperti Indie band. Macam Estranged mulanya Indie. Kiranya mereka represent Indie dan dapat pendedahan baru. tKita nak cari talent kepada penciptaan baru. jMacam Jinbara, katanya rock kapak tetapi berani. Elemen etnik ada dalam lagu dia dan ada kelainan. Sofaz dari segi persembahan mungkin tak berapa sangat, tetapi lagu tu kuat. Mereka semua angkatan yang boleh bersaing daripada Indonesia. Pendedahan ni perlu supaya orang tak terlalu ghairah daripada luar. Muzik-muzik masa carta adalah lagu popular. 10 lagu paling popular kami kenal pasti lagu yang terbaik, biar orang kenal lagu yang ada pada peringkat akhir. Ada lagu nyaris tersingkir kerana persembahan. Ada lagu diselamatkan dengan persembahan.

Apa-apa pun, tahniah kepada semua 14 lagu yang bakal berentap nanti pada Anugerah Juara Lagu ke-22!

*********

 

Tamu - Mawi & Bon Zainal

Bersama gadis-gadis meletop radio, Fara Fauzana & Nana...

Aku sempat pergi sewaktu rakaman rancangan Oh! Lelaki! di studio 2, Astro Bukit Jalil. Diacarakan oleh Fara Fauzana dan Nana, tamu pada hari itu adalah Mawi dan Bon Zainal. Haha... Bulan ni aku asyik jumpa Mawi aje. Macam-macam aktiviti yang melibatkan dia aku hadiri. Tapi yang bestnya, masa kat rakaman tu aku leh duduk dengan semua peminat Mawi yang rata-ratanya ahli Mawi FC. Haa... So sapa kata aku tak kawan ngan diorang. Kan aku dah kata dulu, aku still sokong Mawi, but sendiri-sendiri la. No more dalam satu persatuan.

Dari jauh tempat aku duduk...

Kepada yang bakal menonton episod ni minggu depan, korang dapat tengok la camana Mawi buat magic. Terror betul dah mamat ni sekarang. Ada je yang dibuat. Tapi takleh la cerita sangat sebab dah tak suprise la nanti. Apa-apa pun, korang tengok la sendiri macam mana keadaan masa rakaman tu. Seronok betul!

Dannial, photographer aku yang pakai topi tu tengah snap-snap gambar Mawi

Tengah on cam kat laptop, tetiba Fara Fauzana ngintai...

Dan terus buat muka gangster!

Sempat jumpa adik aku si Kecik yang menghilang lama nih...

Yang penting... Kau ado???


Posted at 11:51 pm by juandanza
Make a comment  

Previous Page Next Page


+ + + + + + +

Profile

 

Nama: Juan Danza
Umur: 27 Tahun
Tarikh Lahir: 02 Disember 1980
Tempat Lahir: Kuala Lumpur
Zodiak: Sagittarius
Agama: Islam
Bangsa: Melayu
Keturunan: Rawa dan Minangkabau
Asal: Pahang, Negeri Sembilan dan Perak
Asal Keturunan: Pagar Ruyung
Pekerjaan: Wartawan Hiburan
Hobi: Muzik, Karaoke dan memasak
Pendidikan: Sekolah Kebangsaan (LKTP) Sungai Koyan
(1987-1991)
Sekolah Kebangsaan Jelai 1 (FELDA)
(1991-1992)
Sekolah Menengah Victoria (Victoria Institution)
(1993-1996)
Asrama Semai Bakti Kuala Lumpur (FELDA)
(1993-1996)
Sekolah Menengah Sains sultan Haji Ahmad Shah (SEMSAS)
(1996-1997)
Universiti Teknologi MARA, Shah Alam
(1998-1999)
Universiti Teknologi MARA, Kampus Dungun, Terengganu
(1999-2002)




BLOG JUANDANZA MENYOKONG 100% KEBEBASAN BERSUARA MELALUI PENULISAN BLOG. HIDUP BLOGGERS UNITED!!!

(...hanya pengecut sahaja yang berani mengutuk di sebalik nama samaran - Juan Danza)



Tag Board

   
Calendar

<< August 2017 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Links





Qistina2

Best Malaysian Sites

Project:Maharani

Project:Maharani

>>> JUANDANZA <<<
>>> BLOG FAMILY <<<


AFITRI


ALIF


AMREEN


BLACKB


BURN


CAMARA


CARTOONJAWA


CHOTTO


CUTE


DEE


DEQCIKJER


DEWI


EJANN


GRRR


HANTU


HAIRI


HALY


IQRAM


IZ


JASE MARIO


JEL


JEZZ


KASH ED


KECEQUE


LEEZ


MIROSE


MONTOYA


MYRA


NINA


NURUL


PURPLE


QAZZAQ


RARARERA


RYNNE


SECRET WHITE


SPIDERX


STRATOVARIUS 7


SY LIA


TELO JAJA


TEPAK SIREH


TNI


VAMPIROO


WAHEEDA@NAJWA


ZACK R-RIJAL


ZEYHEY

JUANDANZA


BERITA BLOGDRIVE MENGENAI BLOG INI
1-TEKAN DI SINI

2-TEKAN DI SINI

JUAN DANZA HOTLINE
012-2454240
PERINGATAN: SILA HUBUNGI ATAU SMS JUAN DANZA UNTUK PERKARA-PERKARA PENTING SAHAJA. KEPADA YANG MENGHANTAR SMS, SILA SERTAKAN NAMA. TERIMA KASIH.

JUAN DANZA'S ADDRESS
D/A Juan Danza - Editor JomStar.com,
Locus Technology Sdn Bhd,
No 17-2, Jalan 3/76D,
Desa Pandan,
55100 Kuala Lumpur,
MALAYSIA

JUAN DANZA'S E-MAIL
juan.danza@gmail.com

JUAN DANZA'S FOTOPAGES
JuanDanza Fotopages

JUAN DANZA'S MYSPACE
JuanDanza Myspace

MY BELOVED "BLOGGERS UNITED"

:: Klubbkidd Blog ::
:: Ajami Blog ::
:: Vernon Kedit Blog ::
:: Sultan Muzaffar Blog ::
:: Afi Mogarus Blog ::
:: Budiey Blog ::
:: Fiebie Blog ::
:: Badrul After Six Blog::

:: Kevin Zahri Blog ::
:: Iqram Fotopages ::
:: Afdlin Shauki Blog ::
:: Nabil FC Blog ::
:: Mohariz Yaakup Blog ::
:: Elkapitan Blog ::

FAVOURITE BLOG

:: Wenkt Blog ::
:: Kash E.D. Blog ::
:: Nakaltitude Blog ::
:: Ejann @ E-jai Blog ::
:: Kayriel Blog ::
:: Tepak Sirih Blog ::
:: Rosman Positivo Blog ::
:: JawaMedoi Blog::
:: Malique Blog ::
:: Waiem Blog ::
:: Azlif FC Blog ::
:: Burn_acid Blog ::
:: Chotto Blog ::
:: Rynne Blog ::
:: Nizam Zakaria Blog ::

:: Senandung Semalam Blog ::
:: Iwanshu-Aswad Blog ::
:: Penabiru Blog ::
:: Hoipolloi Blog ::
:: Arenakita Blog ::
:: WSS79 Blog ::
:: Elf Blog ::
:: Gengsko Blog ::
:: T-merk Blog ::
:: Yesterdaey Blog ::
:: FaizNordin Blog ::
:: Midyrawk Blog ::
:: Altercronic Blog ::
:: Artyfeelhoneyme Blog ::
:: Dheqchik Blog ::
:: Sempoiizone Blog ::
:: Sumie Blog ::
:: Romzie Blog ::
:: RajaPelaut Blog ::
:: Eyzzros Blog ::
:: Kash E.D. Blog ::
:: Airpool Blog ::
:: Adam Mikael Blog ::

QUEENS' BLOG

:: Sherita Blog ::
:: Mimirinie Blog ::
:: CheDetz Blog ::
:: Leez Blog ::
:: Mirch Blog ::
:: Yasmin Ahmad Blog ::
:: Imah Lenggok Blog ::
:: Lealaurielle Blog ::
:: Mekla Blog ::
:: Ratu Sedut Blog ::

FAVOURITE WEBSITE


:: Raydcza Schaphyque Website ::


:: Premelodic Website ::


:: The Muffins Band ::

:: Amreen Cyber Website ::
:: Malaysia View TV ::
:: Ed Website ::
:: Bilut Website ::

PERHATIAN: Terapat beberapa masalah yang telah belaku menyebabkan banyak link hilang dalam blog ini. Jika ada sebarang masalah, sila e-mail dengan segera. Maaf atas kesulitan. Kepada pemilik-pemilik blog yang telah linkkan blog JuanDanza di blog mereka tetapi JuanDanza tidak linkkan pula blog mereka, sila tinggalkan pesanan di comments posting terbaru. Kerjasama antara kita semua amatlah diperlukan. Terima Kasih!

:: TARIKH PENTING ::

Birthday Ayahanda : 22 Julai
Birthday Bonda: 14 Jun
Birthday Diriku: 02 Disember
Birthday Fairuz Idzham: 16 Disember
Birthday Farah Izati: 15 Mac
Birthday Fakhrul Ihsan: 30 November
Birthday Ayein: 05 Januari
Birthday Azwady Yusof: 30 Mac
Birthday Shafrie: 14 Januari
Birthday Baim: 30 Januari
Birthday Asmawi: 25 Ogos

Birthday Britney Spears: 02 Disember (sama aku)


Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:

rss feed



Salmah - Get the Pink