Entry: KONSERT KEEMPAT AF6 Apr 13, 2008



ASSALAMUALAIKUM

Dah lama aku tak buat review pasal konsert AF6 kan? Minggu ni macam gatal pulak nak coretkan sesuatu mengenai konsert ni, walaupun aku tak la rajin mana pun. Kalau korang nak tau, sampai saat ni aku masih berada di ofis untuk menyiapkan tugasan mingguan aku. Apa taknya, setiap minggu aku ditugaskan menemuramah mereka yang tersingkir. Pendek kata, aku la wartawan pertama yang interview bebudak ni selepas dia terkeluar. Itu pun sebab majalah nak keluar hari Isnin, so jangan lupa la dapatkan ye. Macam dirancang pulak walaupun langsung tatau apa-apa, Faisal jadi cover minggu ni. Alih-alih dia lak yang terkeluar, so kebetulan sangat.

Berbalik kepada persembahan pelajar malam ni, aku sendiri tak terhibur sangat. Aku sendiri tak tau kenapa, mungkin minggu lepas dah dihidangkan dengan minggu rock, so minggu ni macam lembab sikit. Aku dapat rasa pihak produksi dah cuba buat yang terbaik untuk kasi happening, tapi tatau kat mana silapnya aku pun tatau. Semua cam mellowed sangat. aku rasa la kan, lepas ni kena kenal pasti la lagu apa yang orang mesti suka nak dengar. Ataupun, persembahan pelajar yang tak bersungguh-sungguh. So sape yang busuk persembahannya, dapat la skunk. Tau tak skunk tu apa?

Skunks are mammals, usually with black-and-white fur, that are best known for their ability to excrete a strong, foul-smelling odor. They belong to the family Mephitidae and to the order Carnivora. There are 11 species of skunks, which are divided into four genera: Mephitis (hooded and striped skunks, two species), Spilogale (spotted skunks, two species), Mydaus (stink badgers, two species), and Conepatus (hog-nosed skunks, five species). The two skunk species in the Mydaus genus inhabit Indonesia and the Philippines; all other skunks inhabit the Americas from Canada to central South America.

Skunks were formerly considered to be a subfamily of the Mustelidae family of weasels and related animals (where some taxonomists still place them), but recent genetic evidence shows that they are not as closely related to the Mustelidae as formerly thought.

Skunks are sometimes called polecats because of their visual similarity to the European polecat (Mustela putorius), a member of the Mustelidae family. (sumber: Wikipedia)

Ok la, ini review aku. Sori la kalau ada yang tak setuju. Ini sekadar pandangan aku jer...

(Foto ihsan laman web Astro)

FAISAL
Joget Bunga Melati (Halil Chik)
Sebelum konsert: 5%
Selepas konsert: 7%

Serius aku cakap, dia ni memang betul-betul berusaha untuk mengelakkan persembahan dia sumbang. Apa taknya, kalau betul la Ramli MS berhentikan persembahan dia kalau sumbang, memang cipta sejarah. First four bars, aku dah takut je Ramli Ms cakap 'oooppppppssss'! Memang la melakar Malaysia Book of Records. Lagu ni sebenarnya kena tambah kaler lagi, tapi bak kata Adlin dia playsafe (matila teringat jenama!) sebab takut tersumbang, lagi haru. Aku rasa ok, tapi sebab muka dia senyum macam tak senyum, dan tak berinteraksi sepenuhnya dengan penonton, aku tetap kena bagi skunk yang comel tetapi berbau hamis ni. Nah kau!!!

(Foto ihsan laman web Astro)

TOI
Laukku Cukup Masin (Spider)
Sebelum konsert: 8%
Selepas konsert: 8%

Aku tak paham apsal dia jadi macam badut kat atas pentas tu. Ke hulu ke hilir macam orang tak ada panduan je. Dah la suara setakat boleh nyanyi je, tapi langsung tak menarik perhatian aku. Kekadang aku tertanya-tanya, adakah dia masuk AF ni sebab merit pandai main angklung? Sampai sekarang aku dok tercari-cari apa keistimewaan dia setiap kali dia menyanyi atas pentas. Maybe Abang Ramli marah aku sebab cakap camni, tapi memang aku tak paham KENAPA! Aku nak tanya gak ngan korang, siapa yang terhibur dengan persembahan Toi? Dia ada kunyah lirik, dan macam tak pasti dengan apa yang dia sampaikan. Bila buat silap, terus nampak air muka dia macam tak syok. Tolong la, sapa la bawak dia masuk AF6 nih...

 Tambah lagi sebab baju buruk yaamatz!

(Foto ihsan laman web Astro)

ALIF
Menghapus Jejakmu (Peterpan)
Sebelum konsert: 17%
Selepas konsert: 16%

Tahniah Alif sebab berjaya hafal lirik. Korang nak tau, masa malam full dress rehearsal dia tak hafal lagi tau. Tapi malam konsert, dah ada keyakinan walaupun tak sepenuhnya. Ini bukan persembahan terbaik Alif, tapi aku suka tengok mimik muka dia semasa menyampaikan lagu ini. Dia ni sebenarnya banyak benda yang menarik dan dia enjoy dengan persembahan dia, tapi entahlah apa yang tak cukup. Lagu ni berkenaan lelaki yang putus cinta dan ingin menghapuskan wanita tu daripada hidup dia. So dia kena happy. Alif tunjukkan yang dia gembira, dan tak sedih, bertepatan dengan apa yang dinyatakan dalam lirik lagu. Vokalnya ada tenggelam, tapi boleh dimaafkan lagi sebab pitching ada sikit-sikit la tak betul. Ning kata pernafasan dia ada problem, tapi aku rasa pernafasan dia problem sebab nervous. Aku bagi skunk sekor untuk dia lebih berusaha dan tak 'busuk'.

(Foto ihsan laman web Astro)

SAIDA
Hati Kama (Datuk Siti Nurhaliza & Noraniza Idris)
Sebelum konsert: 10%
Selepas konsert: 8%

Menjadi kakak Datuk Siti Nurhaliza memang sesuatu yang menekan Saida, apatah lagi kena nyanyi lagu adik sendiri yang dah memang mantap vokalnya. Yang sebenarnya aku dah putus harapan dah dengan Saida ni, selepas empat konsert vocal control dia masih tak elok gak. Masa nyanyi lagu ni, korang perasan tak tang korus tu sejibik macam Siti. Pendek kata, kedatangan Noraniza Idris sebenarnya tak membantu sangat pun, sebab Kak Ani lebih banyak buat adlib, dan sepatutnya suara Saida mengatasi suara Kak Ani yang projection dia semua orang tau tak la kuat sangat. Badi pentas - aku rasa bawak Saida ke Pavillion tak membantu langsung. Sama je macam sebelum ni. Ni lagi sorang bawak lagu macam tak sungguh-sungguh.

(Foto ihsan laman web Astro)

STANLY
Kasih Tercipta (Faizal Tahir)
Sebelum konsert: 11%
Selepas konsert: 10%

Apa lagi aku nak komen pasal persembahan dia ni. Buruk, hancur dan memualkan. Lagu ni sebenarnya kena rileks, tak payah nak push sangat suara kononnya tenor tu sampai bukan setakat suara angsa, tapi suara gajah mengawan. Aku punya la suka ngan lagu ni, tapi nak muntah bila dengar Stanly nyanyi. Menangis la Ajai dengar lagu ciptaan dia jadi camni. Feel bukan main lagi, tapi apabila yang dengar kat telinga macam mendidih je, aku rasa dia yang patut disingkirkan instead of Faisal. Well, takde satu show dia pun aku suka sejak minggu pertama. Bwekkk!!!

(Foto ihsan laman web Astro)

RINA
Terbang Helang (Datuk Sharifah Aini)
Sebelum konsert: 7%
Selepas konsert: 8%

Lagu ni biasa je, takde apa kelainan yang Mama Rina bawak. Apa yang lebih menarik minat aku ialah bajunya yang memang lepas tu boleh terbang macam helang. Aku pun tatau apa konsep baju tu, sama ada nak tutup muffin top orang tua ni ataupun jalan mudah untuk nampakkan dia makcik-makcik sket selepas teruk dihentam sana sini pasal dia seksi sangat dedah-dedah bahu ngan dada masa pergi One World Hotel aritu. Lagu ni kalau bagi penyanyi kelab, kira lagu filler sepanjang persembahan malam tu la. Orang just dengar, tak tengok sangat penyanyinya. Pengunjung kelab mesti berborak sesama sendiri je kalau Mama Rina nyanyi lagu ni kat JI Club.

Sebab baju...

(Foto ihsan laman web Astro)

NADIA
Mengapa Dirindu (Saloma)
Sebelum konsert: 9%
Selepas konsert: 9%

Ni la akibatnya kalau 'nigger' nyanyi lagu asli. Kasar gila bunyinya, tapi aku tau minah ni dah berusaha gigih nak sedapkan lagu ni. Cara dia menari pun boleh buat orang tertarik la. Sedapnya kalau dapat nyanyi lagu asli dengan iringan muzik live camtu. Bagi aku, persembahan Nadia tak begitu natural, macam dipaksa-paksa sangat. Tapi aku salute la sebab dia berani hadapi tugasan ni sepenuh hati. Satu skunk untuk suara yang tak dilembutkan dan patah lagu asli yang memang jadi patah riuk!

(Foto ihsan laman web Astro)

NUBHAN
Cinta Hampa (D'Lloyd)
Sebelum konsert: 9%
Selepas konsert: 9%

Lembik dan tak bermaya - itulah yang aku nampak sepanjang persembahan si kobau balar (kena tau citer dalam Aksi) nih. Masa intro, gila la dia punya lemah gemalai yang tak bertempat tuh. Suara dia, tone dia, mak aiii... Boleh jatuh cinto. Tapi aku rasa, aku lebih sanggup 'dengar' dia nyanyi daripada 'tengok' dia nyanyi. Sakit lak mato, dengan baju macam pinjam kat Bangla yang meniaga kat Masjid India tu, trigger busuk bagi bunga kat Ogy... busukkkk sangat! Dah la terkangkang lak atas stage tu, nasib baik tak terkeluar benda yang tak patut kekeke... Jang oh jang!!!

(Foto ihsan laman web Astro)

RIZ
Marabahaya (Pop Shuvit)
Sebelum konsert: 10%
Selepas konsert: 10%

Memang susah lagu ni. Aku rasa dalam ramai-ramai, tugasan Riz paling susah sebab nak ingat lirik rap tu bukan senang. Panjang berjela lak tuh. Dah la kena menari sepanjang lagu sampai takde rehat pun. dah la badan dia camtu, kira bagus la gak. Aku suka konsep persembahan dia walaupun Ogy kata klise. Aiyoh, agaknya kalau buat kareografi orang berenang ataupun jadi badut, mesti tak klise kan sebab takde kena mengena dengan kereta! Bagi aku, step yang ala-ala drive keta tu sikit je, bukan banyak sangat. Kata suruh menjiwai lirik, tapi bila ikut lirik jadi lain lak komennya. Aku rasa mesti Ogy expect diorang buat step pegang gear, start enjin ngan tekan minyak macam Misha Omar nyanyi Bunga Bunga Cinta time AJL dulu. Satu skunk sebab suara tak jelas time korus.

(Foto ihsan laman web Astro)

STACY
Cinta Khayalan (Lagu Baru)
Sebelum konsert: 10%
Selepas konsert: 8%

Lagu ni catchy, dan untung Stacy sebab dapat lagu yang best dan direbut ramai penyanyi ni. Tapi tu la, bagi aku Stacy tak keluarkan suara dia yang natural, dan dia macam memaksa diri untuk kedengaran lantang. Tak perlu la aku rasa, sebab tu korang ada sound check. Projection tu penting, tapi kalau dah nak terkeluar anak tekak, perlu ker? Dia ni menyanyi bagus, tapi macam ada yang kurang sehinggakan tak nampak menarik. Dia tak cukup aura. Mula-mula tanak bagi skunk kat dia, tapi sebab ada high not yang membingitkan, dapat la sekor...

Bye Faisal!!!

********
Bacaan lain? Lawati blog The Council of Six:

Klubbkidd * Mr Manager * Sultan Muzaffar * Ajami * Budiey

   9 comments

nonie
June 9, 2008   10:41 PM PDT
 
kalu saya pastinya ALAMAK TERLEBIH SUDAH...
qifa
May 7, 2008   02:00 PM PDT
 
sokong...meluat sehh..tgk stanly...
agaga...
your newest reader...
rembulan
May 1, 2008   02:45 PM PDT
 
untuk sutera tenuntangan 100% dan batik sutera Terengganu, sila klik ke http://suterasemai.blogspot.com
ms_world
April 19, 2008   05:30 PM PDT
 
hi eifasp..
dia ni baik aku sponsor dia jd yb..
yb apa, tatau tp tengok dia ni
memang muka yb.. :P
eifasp
April 19, 2008   11:49 AM PDT
 
aku setuju sesangat la si faisal ni kuar.. adehh.. letih aku nengok dia tiap kali konsert.. Ala2 orang dakwah, watpe la masuk AF ni ha.. Dengan Tagline dia tu, Salam.... Aduh.. tak sesuai ar.. tiap kali aku mintak jer dia ni cepat sket kuar.. hehehe.. memang tak sesuai!
ms_world
April 18, 2008   08:07 PM PDT
 
hi juan..
suka la ulasan u, siap bg skunk comei lg. tahniah pelajar af6 yg masuk konsert ke-4 dah ni. aku pun tatau la & aku tak kisah pun dah sapa nak jd juara af taun ni. semua pelajar pun ada potensi. potensi utk apa entah, bikin meriah ke bikin haru biru lg dunia hiburan negara kita yg memang dah popular dgn skunk belaan pelbagai spesis ni.

tp la.. yg aku tak lepas fikir, sapa la punya team yg tengah mamai & dah kebulur sgt sampaikan nak buat program utk 14 pelajar bertuah & yg paling berpotensi di malaysia ni.. kan?
pls laa, jangan buat malu..

sori la juan, ini la penyakit aku kekadang. meroyan af..
KOSE
April 17, 2008   12:52 PM PDT
 
he he he...lucu tang skunk tu. Tapi enjoy baca ulasan konsert ni...X la mcm yg lain serius sangat...dan really enjoy baca....keep it up
kos serani
April 16, 2008   05:35 PM PDT
 
Saya suka komen awak...X berat mana mana pelajar dan begitu selamba, walaupun kami Stacy Frenz...kami tetap menerima kritikan yg wajar dan setuju Stacy tidak beri 100% pada lagu ini maybe karana lagu ini khabarnya Sharon paul cipta utk Anuar Zain yg memang terkenal dgn suara power dan akrobatiknya,but kiranya Stacy berjaya membawa cabaran lagu ini
hudd
April 16, 2008   10:29 AM PDT
 
Go Nadia Go! Redah jerr...

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments